x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget IFA 2012: deschide ochii către viitorul high-tech

IFA 2012: deschide ochii către viitorul high-tech

de Alexandru Radescu    |    28 Aug 2012   •   16:50
IFA 2012: deschide ochii către viitorul high-tech

IFA-Berlin. Internationale Funkausstellung, editia cu nr. 52. Cea mai mare expozitie de electronice de consum din Europa isi deschide maine portile pentru mass-media. Conform traditiei, gigantii industriei IT&C vor gazdui conferinte la uriasul complex expozitional berlinez (Messe) sI vor dezvalui gamele de produse care intra pe piata in perioada urmatoare, tinta principala fiind vanzarile de sfarsit de an. Din 31 august sI pana pe 5 septembrie, targul IFA este deschis publicului larg, cifrele initiale oferite de organizatori aratand statistici peste editia 2011 (numar de participanti, spatiu de expunere, pre-comenzi comerciale).

4K TV
Ca si la editiile din ultimii ani, se pare ca principala atractie vor fi imensele standuri formate din televizoarele cu ecran subtire (LCD/LED/plasma Tv. Noul razboi in lumea producatorilor de televizoare este in jurul tehnologiei Ultra Definition/Quad Full HD. Sau 4K TV. Cu alte cuvinte, este vorba de o rezolutie 3.840 x 2.160 pixeli, adica de patru ori peste rezolutia actual FullHD. Cel mai nou “monstru' este LG 84LM9600 (213cm), cel mai mare din lume, in gama lui. Pentru redarea tridimensionala, necesita ochelarii 3D pasivi. Va fi adus de coreeni la IFA iar pretul sau este acum de 22.105 dolari. LG nu intra cu acest model 4K TV pe o piata “goala'. Toshiba a lansat in octombrie 2011 un model 4K de 55 inci (139cm) sI asteptam pentru IFA noul model din serie.

Dar poate ca marele sau atu consta in faptul ca poate sa redea 3D fara a mai fi nevoie de ochelarii specifici! Pretul lui, cel putin pentru piata japoneza, e de 11.500 dolari.
De asemenea, Panasonic are un model 4K cu diagonala de 20 inci si probabil ca la IFA vom vedea astfel de modele si de alti mari producatori.

Fara sa intre in aceeasi categorie, un nou televizor de mari dimensiuni va fi adus la targ si de catre Sharp: Aquos 80 de inci (203 cm).

Locuinte inteligente
Nu lipsesc de la IFA electrocasnicele sI produsele de ingrijire personala. |n continuare eticheta sub care vor incerca sa ne capteze atentia va fi aceea de “confort, lifestyle, sanatate, eficienta (energetica)'. Ni se pregatesc surprize la standurile cu design sub forma unei locuinte in care electronicele sI electrocasnicele “comunica' intre ele, dar sI cu proprietarul lor.

Windows 8 vine la ultrabook
Interes maxim si in zona de portabile (ultrabook si tablete). Atat prin incordarea “muschilor' hardware, cat sI prin pregatirile pentru lansarea noului sistem de operare Windows 8, cu intregul sau ecosistem. Acer sI Dell deja au anuntat portabile pentru noile platforme Microsoft, le vom “butona' la fata locului. De asemenea, Toshiba propune un uimitor ultrabook “very wide' (foto) - 21:9 cu o rezolutie 1792 x 768 (diagonala 14,4 inci). Este o provocare lansata pietei, vizand atat zona video, cat si multitasking. Este singurul produs despre care stim sigur ca va fi expus in zona computing, restul fiind tinut sub cheie pana la anunturile oficiale din zilele urmatoare.

Un alt produs despre care stim ca va fi expus la IFA este Xperia Tablet (Sony). Se stie ca are o diagonala de 9.7 inci, rezolutie 1.280 x 800, platforma quad-core/Tegra 3, camera foto de 8MP si un posibil up-grade de Android 4.1 ( Jelly Bean). Poate ca va avea un destin mai fericit decat tabletele Sony dezvaluite la IFA 2011.

×