x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Impozitele plătite pe net şi mobil

Impozitele plătite pe net şi mobil

de Alexandru Radescu    |    Daniela Ivan    |    18 Aug 2011   •   21:00
Impozitele plătite pe net şi mobil

Populatia va putea plati impozitele si taxele prin internet banking sau prin intermediul telefonului mobil prin phone Banking. Cei care nu au acces la aceste servicii online se pot duce la ghiseele bancare de unde isi pot onora obligatiile catre buget, anunta Ministerul de Finante. In nici una dintre variantele alese nu se vor plati comisioane. Prin intermediul apli­catiei dezvoltate de Ministerul Fi­nantelor in colaborare cu in­stitutiile de credit, populatia poate plati impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, taxe consulare, impozitul pe cladiri, terenuri si mijloace de transport, inclusiv amenzi, catre orice primarie, indiferent de judetul in care aceasta este localizata.

'Cetatenii pot accesa serviciile acestui sistem prin Internet banking sau la ghiseele bancilor utilizand o aplicatie, pusa la dispozitie de Minis­te­rul de Finante, cu ajutorul careia pot completa documentul de plata. Aceasta aplicatie va fi disponibila si pe site-ul www.mfinante.ro', se spu­ne in comunicatul Ministerului Finantelor.

Sistemul va fi operational din 18 august pentru clientii BCR, iar din septembrie va functiona si pentru clientii CEC si Bancpost. 'Cele trei institutii de credit vor oferi servicii pentru aproximativ opt milioane de clienti persoane fizice', se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Plata online a taxelor si impozitelor locale este posibila si prin www.ghiseul.ro, care func­tioneaza doar partial.

Pe 30 martie, cand s-a pus in functiune sistemul electronic de plati online a taxelor si impozitelor, acesta era disponibil doar in Targu-Mures si Sectoarele 2 si 6 din Bucuresti. Cu acea ocazie, ministrul Comu­nicatiilor, Valerian Vreme, a promis ca 'in perioada imediat urmatoare ar mai fi vreo 10 primarii care ar urma sa se conecteze la ghiseul.ro'. Au trecut de atunci aproape 4 luni si singurele primarii care s-au mai inrolat in sistem sunt cele din Brasov, Oradea, Pitesti, Zalau si comuna Luncavita, alaturi de ICI Bucuresti, potrivit datelor de pe ghiseul.ro. Iar in ceea ce priveste eficienta sistemului, statistica arata ca s-au efectuat doar 1.900 de plati pana in prezent.

Conform calendarului din HG 1.235/2010, ghiseul.ro ar trebui sa fie extins, in 2012, la nivelul tutor administratiilor locale. HG amintita prevede ca in primele sapte luni sa se conecteze orasele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapa trebuie sa includa inregistrarea oraselor cu pana la 150.000 de locuitori, iar apoi, in cel mult alte sase luni, sa urmeze integrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate in primele doua etape. Nu exista penalitati pentru autoritatile care nu se vor conecta la timp la aceste sisteme de plati electronice, fie ca e vorba de conectarea unor platforme informatice deja dezvoltate sau achizitionate de o primarie sau de pornire de la zero.

Pentru efectuarea unei plati, cetateanul posesor de card bancar va accesa SNEP printr-un 'user' si o 'parola', pe care le va primi de la administratia locala.

La cererea expresa a presedintelui Basescu catre ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme, ghiseul.ro trebuia sa fie activ de la 1 ianuarie 2011. La nivel national. Nu a fost functional nici atunci, nici pe 4 fe­bruarie, termen promis de ministrul Vreme, la un eveniment petrecut pe 20 ianuarie.

Cetatenii care aleg sa plateasca impozitele si taxele online ar putea suporta (partial sau integral) comisionul de cel mult 2% din suma transferata, comision pe care primariile trebuie sa-l achite bancilor. Totusi, comisionul nu poate depasi 30 de lei. Depinde de fiecare primarie ce alegere va face, cu cat va contribui aceasta la plata comisionului si cat va mai ramane sa fie achitat de cetatean. In orice caz, pentru Targu-Mures, comisionul este de 1,8%, iar la PS 6, comisionul este de 1,85%, dar este suportat de primarii. Ce-i drept, Consiliul Local poate oricand sa modifice aceste decizii. De asemenea, pe langa comisionul aferent fiecarui transfer online, primariile vor plati institutiei de credit acceptatoare de plati electronice si un comision de cel mult 300 de euro care se va percepe o singura data, la inregistrarea institutiei publice in sistem.

×
Subiecte în articol: tehnică