x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget În 2000, Larry Page şi Sergey Brin îl doreau pe Steve Jobs pentru a conduce Google

În 2000, Larry Page şi Sergey Brin îl doreau pe Steve Jobs pentru a conduce Google

de Daniel Ionaşcu    |    06 Oct 2011   •   14:23
În 2000, Larry Page şi Sergey Brin îl doreau pe Steve Jobs pentru a conduce Google

La inceputul anilor 2000, cand fondatorii Google Larry Page si Sergey Brin cautau un director pentru a conduce motorul de cautare, cei doi s-au oprit asupra lui Steve Jobs, potrivit documentarului Game Changers, realizat de Bloomberg.

Larry Page a condus initial Google dar pe urma investitorii au cerut un director executiv cu vizibilitate, care sa conduca firma. Pe atunci Page sI Brin au intervievat 12-13 candidati dar nu le-a placut niciunul. Il voiau, in schimb, pe Jobs, pe care il admirau si care era “eroul' lor.

Insa pe atunci Jobs era ocupat sa reinventeze Apple, sI, cel mai probabil, lucra la iPod, care a revolutionat industria muzicala. Ulterior, cei doi “googleri' l-au ales pe Eric Schmidt, care anterior a fost executiv la Sun Microsystems sI a condus producatorul de Linux Novell. Schmidt nu are aproape nimic in comun cu Jobs, si a condus Google ca director executiv din 2001 pana in acest an, cand a cedat din nou timona lui Larry Page.

Schmidt si Jobs au devenit prieteni pe masura ce cele doua companii conlucrau la mai multe proiecte. In fapt, cei doi au fost pe aceeasi scena in 2007, cand Jobs a prezentat pentru prima oara iPhone. Ba chiar atunci glumeau ca ar trebui sa isi fuzioneze companiile pe care le conduceau. Schmidt a fost membru al consiliului de administratie al Apple din 2006 pana in 2009, cand a demisionat din cauza intrarii Google pe piata de telefonie mobila prin producerea sistemului de operare Android, bazat pe Linux. Sistemul de operare iOS, dezvoltat de Apple este derivat din Mac OS X, care la randul lui este bazat pe Unix, un "var" al Linux.

Razboiul Apple-Google
Atunci Jobs a luat foc sI ameninta ca va da Google in judecata, dupa ce Android a inceput sa ameninte copilul sau de suflet, iPhone. Jobs “s-a jurat' in fata angajatilor sa apere iPhone sI a luat in ras mantra Google “don't be evil' (“Nu fi rau' -nr). De doi ani Jobs a ironizat mai mereu Google, cu care s-a inclestat in lupte pentru cumpararea de companii sI a inceput sa o concureze pe tot mai multe domenii, publicitatea pe dispozitive mobile. Nici partenerii HTC, Samsung si Motorola, care produc telefoane inteligente cu Android nu au scapat de furia lui Jobs, intr-un “razboi' care ne redefineste peisajul digital. Jobs a crezut ca Google a “furat spiritul' iPhone si ca a violat alianta dintre cele doua companii intrand pe zona sa activitate. El a dat contraexemplu ca Apple nu a intrat pe piata motoarelor de cautare.

Insa fondatorii motorului de cautare au ramas cu un gust amar din cauza deteriorarii relatiei. Ba chiar au dat communicate de presa in care il numeau pe Jobs drept “partenerul' lor sI in care isi exprimau admiratia pentru Apple.

Acum iPhone face aproape 40% din veniturile de 28 de miliarde de dolari de pe ultimul trimestru ale gigantului. Firma a vandut 20,3 milioane de iPhone-uri, in urcare cu 142% fata de trimestrul corespunzator al anului trecut. Acesta a ajuns cel mai bine vandut smartphone din lume iar Apple a facut un profit de 7,3 miliarde de dolari, cel mai mare din istoria sa. Insa Android a devenit platforma dominanta in zona telefoanelor mobile, cu 48% din cota de piata detinuta.

Imaginati-va ce s-ar fi intamplat diferit daca Jobs ajungea sa conduca Google: poate n-ar fi existat niciun iPhone, iPad sau Android. Sau poate Apple nu ar fi devenit cea mai mare companie a lumii sI nici Google cel mai mare motor de cautare…

Azi, Larry Page, CEO-ul al , a spus despre Jobs ca a fost “un om mare cu realizari incredibile si inteligenta uimitoare'. “Parea intotdeauna capabil sa spuna in cateva cuvinte ceea ce ar fi trebuit sa gandesti inainte sa te gandesti. Concentrarea sa asupra experientei utilizatorului, mai presus de toate, a fost intotdeauna o sursa de inspiratie pentru mine', a declarat el.

×