x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget În 2008 am vorbit la mobil… 57.000 de ani!

În 2008 am vorbit la mobil… 57.000 de ani!

de Alexandru Radescu    |    04 Iun 2009   •   00:00
În 2008 am vorbit la mobil… 57.000 de ani!
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Piaţa de comunicaţii electronice a atins în 2008 valoarea de 4,5 miliarde de euro, o creştere de 7,2% faţă de 2007. Operatorii de telefonie şi producătorii de telefoane ne-au "ajutat" anul trecut să vorbim timp de... 57.000 de ani.



Cum codrul este decimat, românul se înfrăţeşte acum cu telefonul mobil. Anul trecut, am vorbit la celular 30 de miliarde de minute (ceea ce ar însemna vreo 57.000 de ani), un trafic în creştere cu 44% faţă de anul 2007. Aşa reiese din raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii prezentat ieri în cadrul Zilei Comunicaţiilor. În funcţie de volumul de trafic de minute, respectiv de apeluri, în anul 2008, un utilizator de telefonie mobilă a efectuat în medie, lunar, un trafic de voce de 1 oră şi 54 de minute, respectiv 62 de apeluri. În acelaşi timp, durata unui apel de voce originat de utilizatorii finali a crescut cu 7 secunde, ajungând la 1 minut şi 51 de secunde.

În continuare, utilizatorii din România vorbesc cel mai mult în propria reţea, traficul în reţelele proprii ("on-net") deţinând ponderea cea mai mare (81%) în traficul total realizat prin intermediul reţelelor mobile de telefonie. Creşterea de peste 47% a volumului de trafic în reţea se datorează, în special, ofertelor numeroase cu minute gratuite "în reţeaua proprie" propuse de furnizori.

Numărul de SMS-uri transmise în anul 2008 a crescut cu 36,5%, până la valoarea de 4 miliarde, din care 79% reprezintă trafic de mesaje scrise către reţeaua proprie ("on-net").

CREŞTERE ŞI ACALMIE

"Conform datelor preliminare, veniturile înregistrate anul trecut din servicii de comunicaţii electronice au depăşit valoarea de 4,5 miliarde de euro, în creştere cu 7,2% faţă de anul precedent, însă, dacă am elimina influenţa fluctuaţiei cursului de schimb, creşterea reală în moneda naţională ar fi de 9,7%", a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). "Estimăm că în 2009 ratele de creştere ale serviciilor de comunicaţii vor fi mai mici decât în anii anteriori, fiind bazate în principal pe intensificarea utilizării serviciilor de ultimă generaţie şi mai puţin pe atragerea de clienţi noi", a mai declarat preşedintele ANCOM.

TELEFONIA FIXĂ

Pe segmentul telefoniei fixe, au fost raportate 5 milioane de linii de acces, cu 18% mai multe faţă de sfârşitul anului 2007, rata de penetrare ajungând astfel la 23,4% la nivel de populaţie şi la 53,6% la nivel de gospodării. După scăderi constante înregistrate în ultimii ani, volumul traficului de voce originat în reţelele publice fixe de telefonie a înregistrat o creştere semnificativă în anul 2008 faţă de anul precedent, de 22% (aproape 10 miliarde de minute), în principal datorită creşterii volumului de trafic de voce realizat de utilizatorii furnizorilor alternativi (+50%). În anul 2008, durata medie a unui apel de voce a ajuns la 2 minute şi 45 secunde, în creştere cu 24 de secunde faţă de cea înregistrată în anul 2007. "Efectele actualului climat economic asupra comunicaţiilor din România vor putea fi evaluate abia în toamnă. Ne aşteptăm la stagnări pe unele sectoare şi poate chiar la scăderi, dar în mod sigur vom avea o creştere a penetrării broadband", a spus şeful ANCOM.

CE NI SE PREGĂTEŞTE
Cum operatorii de telefonie, precum şi furnizorii de echipamente au părăsit CERF-ul, cu toţii s-au adunat la Ziua Comunicaţiilor pentru a-şi prezenta diverse oferte şi proiecte. Astfel, Romtelecom a anunţat un serviciu care va include o conexiune la internet şi o consolă de jocuri Nintendo Wii, precum şi viteze de transfer de date de până la 30 Mbps prin tehnologia VDSL. Operatorul UPC pregăteşte 8 canale HD pe platforma digitală, în timp ce RDS promite pentru acest an roaming şi trafic de date prin reţeaua 3G. De asemenea, Nokia Siemens a prezentat Village Connection, soluţie  GSM bazată pe IP, concepută special pentru a extinde acoperirea serviciilor mobile de voce şi date în zonele rurale, în timp ce oficialii Ericsson România estimează disponibilitatea comercială 4G LTE undeva după 2010.


×
Subiecte în articol: IT anul trafic