x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Informaţii sub cheie pe USB

Informaţii sub cheie pe USB

04 Aug 2007   •   00:00

Piaţa de profil abundă de tot felul de "memory stick-uri", "flash pen-uri" sau carduri de memorie (SD, MMC etc.), la preţuri care nu mai sunt deloc prohibitive (o memorie USB de 1GB costă cel mult 40 de lei). Cum mulţi deţinem o astfel de "jucărie", ar trebui să ne găndim dacă merită riscul ca să poată avea cineva acces la datele confidenţiale păstrate pe aceste memorii.

Piaţa de profil abundă de tot felul de "memory stick-uri", "flash pen-uri" sau carduri de memorie (SD, MMC etc.), la preţuri care nu mai sunt deloc prohibitive (o memorie USB de 1GB costă cel mult 40 de lei). Cum mulţi deţinem o astfel de "jucărie", ar trebui să ne găndim dacă merită riscul ca să poată avea cineva acces la datele confidenţiale păstrate pe aceste memorii.

Trebuie să recunoaştem de la inceput că aceste mici "hard-disk-uri" portabile ne-au uşurat mult treburile şi scutesc destul de mult timp atunci cănd vine vorba despre copiat documente sau fişiere de la un calculator la altul, scăpănd de povara scrierii de cd-uri sau dvd-uri. Sunt de mici dimensiuni, incap aproape oriunde şi nu ne deranjează in buzunar sau in servietă, putănd chiar să le ţinem ca şi breloc la chei. Dar nu ţi s-a intămplat vreodată ca un prieten să iţi ceară pentru căteva zile Memory Stick-ul tău, pentru că a văzut ceva ce i-a plăcut la tine pe calculator şi ar vrea să-l copieze şi el pentru acasă, sau nu ţi-a cerut nimeni cardul de la aparatul foto pentru o vacanţă prelungită departe de calculator, ca să aibă mai mult spaţiu pentru poze? In grabă, probabil că ai şters repede toate fişierele care erau pe card sau memory stick… şi cam atăt! Dacă pe memoria sau cardul respectiv ai avut documente confidenţiale sau poze compromiţătoare (pe care le-ai şters!), iţi putem spune cu siguranţă că oricine, fără prea multă pregătire in domeniu, ţi le putea recupera in doar căteva click-uri. Găseşti astfel de programe cu o simplă căutare pe Google: "undelete software".

Ce este de făcut ca să fim siguri că datele noastre confidenţiale sunt văzute doar de noi? Există două posibilităţi: ştergem datele de pe memory stick sau card cu ajutorul unui software specializat, care te asigură că datele nu mai pot fi recuperate, sau folosim un software de criptare a datelor şi astfel nu le mai putem accesa decăt cu parolă şi nici nu vom mai fi nevoiţi să le ştergem.

Cryptomax CleanUSB 1.0

Aplicaţia poate fi testată gratuit timp de 30 zile, cu aproape toate opţiunile disponibile, singura limitare fiind faptul că nu sunt suportate toate tipurile de memorii flash. (noi am testat-o pe un memory stick, unde a mers perfect, şi pe un card SD, unde nu a funcţionat). Pentru a trece peste această limitare, ar trebui plătită contravaloarea programului, 14,95 $, dar in 30 de zile ai destul timp să vezi dacă merită banii.

CleanUSB 1.0 este foarte simplu de utilizat, programul fiind de fapt un simplu "vrăjitor" (wizard) care te ghidează de la inceput pănă la sfărşit, avănd doar 3 paşi de parcurs şi cam tot atătea opţiuni de ales, fiind foarte uşor de utilizat chiar şi de un incepător intr-ale calculatoarelor.După instalare, primul pas pe care-l avem de parcurs este citirea licenţei de utilizare cu care trebuie să fim de acord şi să ne introducem numele şi compania (acolo unde este cazul), iar apoi să fim atenţi să fie selectată căsuţa "I accept terms of agreement", altfel nu vom putea continua. Â Al doilea pas este alegerea "device"-ului care trebuie "curăţat" din lista derulantă din mijlocul ferestrei. Atenţie in cazul in care aveţi mai multe dispozitive ataşate la calculator, să il alegeţi pe cel care vreţi să-l ştergeţi.

In cea de-a treia fereastă aveţi de ales intre două opţiuni de curăţare:

1. "Clean free space of USB Mass Storage only and do not delete anything" şi 2. "Delete all files in device and then clean it". Prin alegerea primei opţiuni ne putem asigura că tot ce am mai şters de pe memoria flash pănă acum nu va mai putea fi recuperat, dar nu şterge nimic din ceea ce este in momentul de faţă stocat, iar prin alegerea celei de-a doua curăţăm toată memoria flash, ştergănd toate datele existente şi asigurăndu-ne că nimic din ceea ce a fost scris nu mai poate fi recuperat.  In fereastra următoare va trebui să tastăm efectiv "OK" in căsuţă şi să apăsăm butonul "Clean Now!" pentru a demara procesul de curăţare.Œ După ce am efectuat paşii anteriori nu mai avem decăt să aşteptăm ca programul să işi facă treaba şi să cureţe memoria flash. La un memory stick de 1GB, procesul de curăţare a durat aproximativ 13 minute, ceea ce este cam mult, dar, dacă vrem să ne protejăm intimitatea, aşteptarea merită.

œ Dacă totul decurge bine, după trecerea timpului (cănd indicatorul verde ajunge la finalul bării de stare), aşteptăm mesajul de confirmare a ştergerii şi apoi putem inchide programul şi deconecta memoria poaspăt curăţată. Ca să verificăm eficienţa programului, am recurs la un test, cu ajutorul "TuneUp Utilities 2007 - TuneUp Undelete", care a văzut fişierele care au fost scrise pe memory stick inainte de a-l curăţa, ne-a arătat că le-a recuperat cu succes, insă acestea nu au putut fi deschise sub nici o formă, deci programul işi face treaba cu succes. Acelaşi test l-am făcut şi in cazul ştergerii normale din Windows, dar de această dată fişierele recuperate au putut fi vizualizate fără probleme.

Din aceeaşi categorie de programe mai puteţi folosi şi aplicaţiile: Undelete Plus v2.9

(http://www.undelete-plus.com), Undelete It! 1.0 (http://undeletenow.com), Undelete 5.0.112 (http://www.undelete.com) etc. sau aplicaţiile de "undelete" incluse in suitele "TuneUp Utilities", "Norton Utilities" etc. criptarea datelor cu Encrypt Easy v3.1

Encrypt Easy este un program de criptare a datelor de inaltă siguranţă. Fişierele criptate cu acest program pot fi accesate doar prin intermediul unei parole. Aplicaţia dispune de 67 de metode de criptare. Spre deosebire de alte programe, Encrypt Easy poate crea din fişierele criptate arhive "self-extractive", nemaifiind astfel nevoie să instalezi programul şi pe altă unitate. Encrypt Easy este uşor de utilizat, integrăndu-se in meniul contextual al Windows Explorer, iar cu un simplu click dreapta pe un fişier sau director pe care vrem să-l criptăm lansăm programul, introducem parola dorită (care va trebui reţinută neapărat, căci altfel vom pierde datele criptate) Â Alegem opţiunile de criptare, din fereastra "Options", unde putem opta pentru crearea unei arhive - "Make SFX", pentru folosirea compresării şi nivelul acesteia, dar şi dacă programul să şteargă fişierele inaintea criptării sau după decriptare. In doar căteva clipe, fişierele alese de noi vor fi criptate şi vor avea ca iconiţă un document cu lăcăţel care ne indică faptul că sunt criptate şi deci confidenţiale.

Pentru criptarea datelor mai puteţi folosi şi programele: ID Data Encrypt v1.2 (www.idsecuritysuite.com), Data Encrypt v1.0 (www.installation.net), File Encrypt v1.0 (www.mysoftwarefactory.net) etc.

×