x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Informaţiile, accesate cu o simplă privire

Informaţiile, accesate cu o simplă privire

de Cristian Ionescu    |    27 Iun 2009   •   00:00
Informaţiile, accesate cu o simplă privire

Dispozitivele de vizualizare a datelor de genul simulatoarelor sau căştilor virtuale nu reprezintă o noutate în domeniul high-tech. Le putem conecta la PDA-uri sau la laptop-uri şi sunt utile la diverse activităţi multimedia, experienţa fiind unică iar dependenţa garantată. Însă până acum, nici unul dintre aceste dispozitive nu putea fi controlat cu privirea.



Un grup de cercetători germani din cadrul Institutului Fraunhofer, divizia Photonic Microsystems, au realizat recent un prototip de ochelari cu micro-display şi senzor CMOS (Complementary Metal OxideSemiconductor) integrat pe lentile.

Utilizatorii pot accesa şi interacţiona cu conţinutul afişat pe interiorul lentilei, prin simpla miscare a ochiului, sau prin focalizarea anumitor puncte din imaginea vizualizată.

Aceste acţiuni sunt posibile cu ajutorul unui alt senzor care scanează şi detectează mişcările ochiului în detaliu. Pentru o claritate superioară, ochelarii sunt dotaţi cu tehnologia OLED (organic light-emitting diodes), pentru a asigura contrastul şi luminozitatea la nivel optim, indiferent de condiţiile ambientale. Imaginea de pe ecran este apoi proiectată pe retină şi percepută de utilizator la o distanţă de aproximativ un metru, astfel încât ochiul nu este forţat să distingă detaliile afişate.

În mod normal este practic imposibil ca ochiul uman să poata distinge texte sau obiecte aflate la mai putin de un centimetru de ochi. De asemenea, ochelarii nu necesită niciun alt dispozitiv de control extern (tastatură, mouse) ca la alte gadget-uri similare, softul instalat oferind printre altele, posibilităţi de selectare conţinut nou, meniu de sortare sau vizualizare de poze doar printr-o privire.

"Am realizat ochelarii astfel încât să înlesnim crearea de noi aplicaţii, care să-i facă utili în multe domenii de interes general", a declarat dr. Michael Scholles, managerul diviziei însărcinate cu dezvoltarea proiectului.

Potrivit lui Scholles, folosirea ochelarilor de către chirurgi în timpul operaţiei sau de asistentele medicale va creşte eficienţa şi va reduce timpul de afişare a informaţiilor despre pacienti sau afecţiunile acestora.

De asemenea, dispozitivul poate fi eficient în diferite industrii, în construcţii sau proiectare. Din păcate, cercetătorii germani nu au făcut precizari despre conectivitatea ochelarilor, interoperabilitatea cu alte sisteme sau dispozitive, ori preţ.

În decembrie 2008, ABN Systems International a adus şi la noi un dispozitiv similar, ochelarii video MYVU. Dispozitivul este însă foarte diferit de proiectul Fraunhofer, conţinutul neputând fi accesat doar printr-o privire, are control extern şi este destinat mai mult segmentului multimedia.

Aceştia au capacitatea de a reda date de pe mp4 playere, DVD playere, camere de înregistrat, console de jocuri sau orice dispozitiv care are ieşire audio-video(AV), fiind creaţi special pentru a fi compatibili cu o gamă largă de aplicaţii video.

Ochelarii dispun de un cyber-display QVGA cu rezoluţie 320 x 240 şi de tehnologia optică avansată SolidOptex. Bateria este reîncărcabilă, cu o autonomie de până la 10 ore. Preţul unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 900 de lei..

×
Subiecte în articol: high-tech