x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet - Papa a ramas fara domeniu

Internet - Papa a ramas fara domeniu

03 Mai 2005   •   00:00

Adresa de Internet a Suveranului Pontif a fost rezervata de altii. Daca Benedict al XVI-lea ar dori sa-si infiinteze un site, va trebui sa-i aleaga un alt nume sau sa cumpere un domeniu de la oportunisti.

  • de RALUCA GRINTESCU
  • IT
  • OPINIE. Internautii cred ca urmasul Sfantului Petru are si grija unei adrese de Internet
    Cu mai putin de o ora inainte ca Joseph Ratzinger sa fie ales drept noul Papa, drepturile pentru adresele de Internet care sa-i poarte numele adoptat, Benedict al XVI-lea, fusesera deja vandute. Adrese precum BenedictXVI.com, Benedict XVI.org si BenedictXVI.net, dar si nume de domenii care se termina cu ".info", ".name" si ".biz" nu mai exista pe mult ravnita lista. Frenezia numelor domeniilor se datoreaza in mare parte grabei unora de a face cat mai multi bani de pe urma ascensiunii lui Ratzinger. De pilda, a doua zi dupa desemnarea noului Suveran Pontif, vanzatorii ambulanti aveau deja pe tarabe magneti de frigider cu numele Papei, in timp ce site-ul eBay scotea spre vanzare alte obiecte de uz casnic asemanatoare.

    OPORTUNITATE. Domeniul BenedictXVI. com a fost inhatat, de fapt, inca de la 1 aprilie - cu o zi inainte ca Papa Ioan Paul al II-lea sa inceteze din viata - de catre un rezident din Florida, Rogers Cadenhead, potrivit declaratiei Network Solutions, un registru al numelor domeniilor de pe Internet. Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, Cadenhead a marturisit ca alegerea numelui viitorului Papa i-a dat multa bataie de cap deoarece Pontifii isi aleg numele doar dupa ce au fost desemnati de Biserica, in timp ce altii prefera sa adopte numele predecesorului lor in semn de cinste. Ca sa scape de orice incertitudine, Cadenhead a mai cumparat inca patru nume, printre care Paul VII.com, Innocent XIX.com si Pius XIII.com. "Cred ca am fost cel mai emotionat om din lume cand am aflat numele noului Papa", a declarat Cadenhead. Dar bucuria i-a fost scurtata cand sute de navigatori s-au napustit din curiozitate pe site si l-au blocat. Acum, cei care intra pe site-ul BenedictXVI.com sunt redirectionati pe wesite-ul personal al lui Cadenhead. Desi a pus mana pe un site "de aur", totusi Rogers nu stie ce sa faca insa cu el. Indiferent de soarta acestui website, Rogers i-a eliminat de pe lista pe proprietarii site-urilor pornografice sau de pariuri. "Oricare ar fi decizia mea, nu va fi o decizie luata pe fuga sau dintr-o dorinta oarecare, intrucat n-as vrea sa infurii 1,1 miliarde de catolici. Daca voi fi abordat de Vatican, atunci voi renunta la site in schimbul unei piare sau a trei zile de vacanta in hotelul din Vatican construit pentru conclavi", a precizat Cadenhead.

    Se pare ca, in acest moment, norocul nu mai e de partea Vaticanului in cazul in care ar dori sa-si aleaga un domeniu cu numele lui Benedict al XVI-lea. Dar poate ca vor alege JosephRatzinger.com. O sa radeti, dar si acesta a fost insusit de un olandez chiar de la 1 aprilie.

    DIN EPOCA "DOT.COM"
    Graba de a izola numele domeniilor BenedictXVI este o reminiscenta a boom-ului anilor ’90 - "dot.com". La acea vreme, speculantii au blocat drepturile la adrese web in speranta de a le vinde pentru profit companiilor sau persoanelor private. Aceasta practica denumita "cybersquatting" a devenit o chestiune extrem de controversata, deoarece companiile erau fortate sa scoata din buzunar o gramada de bani pentru a-si asigura drepturile la numele domeniilor. Pentru a stopa pirateria, Congresul american a scos o lege in 1999 care sa forteze "profitorii cibernetici" sa renunte la drepturile pentru adresele de Internet care poarta numele unor marci inregistrate.

    ×
    Subiecte în articol: IT numele