x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget INTERNET/Pe stradă, de la monitor

INTERNET/Pe stradă, de la monitor

de Alexandru Radescu    |    23 Ian 2009   •   00:00
INTERNET/Pe stradă, de la monitor

O firmă românească a dezvoltat un proiect pentru turiştii virtuali graţie unui sistem de fotografiere panoramică la nivel de stradă: “Street-view de România”.

În mai 2007, Google a lansat serviciul “Street View”, care permite plimbări virtuale prin diverse oraşe. Este vorba de un sistem de navigare cu imagini panoramice realizate la nivel de stradă. Compania americană s-a folosit de maşini pe care s-a montat câte un dispozitiv de fotografiere panoramică, echipamentul beneficiind şi de un sistem de poziţionare globală (GPS). Dacă la început, Street View asigura imagini din 5 oraşe americane, astăzi este disponibil şi pentru câteva oraşe din Europa, plus Japonia, Australia şi Noua Zeelandă. Atât zone urbane, cât şi rurale.

CONDIŢII
Iată că un serviciu asemănător este disponibil şi pentru câteva oraşe din România, în cadrul proiectului “Norc” (www.norc.ro). Alături de România, în acest proiect figurează şi Polonia, Austria, Cehia, Slovacia şi Rusia. Proiectul este dezvoltat de eXtreme Soft Group, o firmă românească. Din câte ne-a declarat Lucian Neagu, unul dintre acţionari, se intenţionează acoperirea a altor 10 oraşe în 2009. În ceea ce priveste România, norc.ro a acoperit Bucureşti, Ploieşti şi Valea Prahovei, Constanţa, Poiana Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Piteşti, Târgovişte. Folosindu-se sistemul Google Maps, o serie de puncte albastre indică zona care a fost fotografiată. O dată ce cursorul este mutat pe un astfel de marcaj, se deschide o fereastră care cuprinde zona fotografiată la 360 de grade. Câteva săgeţi indică sensul în care te poţi plimba, virtual, pe străzile fotografiate. Există şi opţiunea “full screen”, imaginile fiind de o bună rezoluţie. De remarcat şi faptul că serviciul ţine cont de decizia Google de a “înceţoşa” chipurile celor fotografiaţi întâmplător pe stradă precum şi numărul de la maşini pentru a se evita scandalurile legate de dreptul la intimidate. Potrivit lui Neagu, nu se fac fotografii în zonele în care acest lucru este interzis, din motive de securitate sau altceva. Pentru celelalte ţări din proiectul “Norc”, plimbările virtuale acoperă zone din Viena (Austria), Praga, Brno (Cehia), Bratislava, Trnava, Kosice, Banska-Bystrica, Zilina, Nitra (Slovacia), Varşovia, Cracovia, Poznan, Wroclaw (Polonia) şi Moscova (Rusia). Site-urile sunt în faza beta, ceea ce implică o funcţionalitate limitată a acestora şi o disponibilitate variabilă a imaginilor panoramice în anumite zone.

×
Subiecte în articol: IT