x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet - Romanii nu se inghesuie la .eu

Internet - Romanii nu se inghesuie la .eu

de Alexandru Radescu    |    06 Ian 2007   •   00:00
Internet - Romanii nu se inghesuie la .eu
Au inceput si la noi achizitiile de nume de domenii europene
Aproximativ 700 de nume de domenii .eu au fost inregistrate din Romania dupa cinci zile de la aderare. Taxa pentru un domeniu .eu este de maximum 14 euro/an, in timp ce pentru .ro platim ceva mai mult, dar pe viata.

De la 1 ianuarie 2007, persoanele fizice si juridice din Romania pot trimite cereri pentru inregistrarea de domenii .eu. Potrivit EURid (European Registry for Internet Domains), pana la data de 5 ianuarie, tara noastra "a contribuit" cu 687 de nume de domenii active la zestrea europeana in domeniu. Vecinii nostri de la sud de Dunare se misca mai incet, inregistrand doar 37 dintr-un total de 2.434.123 de nume de domenii .eu active. Statistica EURid arata ca primul nume de domeniu .eu din partea Romaniei s-a inregistrat la data de 1 ianuarie, la ora 00:02:56, fiind vorba despre "lex-expert.eu".

CONDITII. Inregistrarea domeniilor .eu nu se face direct de EURid, ci prin intermediul unor registratori, firme autorizate de organizatia europeana. In ceea ce priveste Romania, conform site-ului EURid, exista autorizari pentru sapte firme: Axetel, Eurodomenii, Extreme Solutions, Jump Network Services, Smart Quality Solution, Gazduire Web, Internet Domreg. Preturile variaza intre 8 si 14 euro pe an. Un domeniu .ro cumparat de la RNC costa 61 de dolari (mai ieftin prin unii reselleri), dar este o taxa platita pe viata. Daca ne uitam pe internet, gasim reselleri si pentru domeniile .eu, dar este recomandata prudenta in alegerea acestora. Din pacate, exista "ciudatenii" si cu firmele autorizate ca registrar. De pilda, la Axetel, adresa cu care sunt inregistrati la EURid, respectiv www.tred.info, nu duce nicaieri, iar la numarul de telefon afisat nu raspunde nimeni. In privinta numarului de inregistrari, conduce Germania cu peste 750.000 de nume de domenii, fiind urmata de Marea Britanie cu 426.000 si Olanda cu putin peste 300.000.

ISTORICUL EURid
In 1999 au avut loc in cadrul Consiliului Europei pri-mele discutii despre un posibil domeniu .eu.
In 2003 s-a format in Belgia EURid, ca o organizatie nonprofit, iar in iunie 2005 a inceput autorizarea registratorilor. La 7 decembrie 2005 a inceput faza "Sunrise" a inregistrarilor, domeniile fiind valabile numai pentru organizatiile sau companiile cu "drepturi prioritare" (organizatiile si companiile ce detin functii publice in Uniunea Europeana detin marci inregistrate sau reprezinta o denumire geografica).
La 7 aprilie 2006 a demarat faza "Land Rush", domeniile .eu fiind valabile pentru inregistrare tuturor persoanelor juridice sau fizice. 700.000 de europeni s-au grabit sa-si inregistreze un nume de domenii in patru ore de la deschiderea oficiala.

×
Subiecte în articol: IT nume domenii eurid