x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet - Siguranta copiilor, un business de succes

Internet - Siguranta copiilor, un business de succes

de Alexandru Radescu    |    03 Mai 2006   •   00:00
Internet - Siguranta copiilor, un business de succes

Protejarea copiilor de "mizeriile internetului" a starnit o multime de campanii de informare pe tot globul. Pe langa monitorizarea sau "cenzura" online, parintii au obligatia de a educa si de a comunica mai mult cu copiii.

Internetul este lumea in care isi castiga existenta sute de mii de oameni. Ce grad de interdependenta a creat aceasta virtuala lume reala este greu de precizat. Creeaza mod de viata, locuri de munca, profit, idealuri, victime. In ultimul timp, "siguranta" online a copiilor a devenit un subiect de discutie la nivel de stat (in unele tari), juristi, ONG-uri, parinti, internauti discuta, propun, resping si creeaza un trafic imens in retele. Iata ca si in acest domeniu, protectia copiilor ajunge un business din ce in ce mai mare, o data cu aparitia tot mai multor servicii, site-uri, softuri care promit sa monitorizeze sau sa elimine din navigarea copiilor "mizeriile internetului". La software4 parents .com exista o multime de softuri "protectoare" sau de monitorizare, iar numarul lor este in crestere (site-ul are si informatii despre copii molestati prin intermediul internetului).

CAPCANE SI EDUCATIE. In toiul acestor campanii, aparatorii libertatilor individuale sustin ca softurile de monitorizare ar trebui sa fie folosite doar ca ultima solutie. "In protejarea copiilor, elementul-cheie sunt educatia si implicarea intensa a parintilor", spune Allan Kush, director WiredSafety. Din pacate, multi minori se "expun", postand pe site-uri dedicate multe informatii personale sau chiar fotografii indecente (aspect prezent din abundenta in ultimul timp si pe site-uri din Romania). Cel mai mediatizat caz de acest gen este al gigantului site MySpace.com, unul dintre cele mai vizitate din lume de adolescenti: are in jur de 70 de milioane de conturi active si a depasit, ca numar de vizitatori, motorul de cautare Google. In urma unor recente scandaluri (instigare la crima, sexualitate), site-ul a inchis 200.000 de profiluri si a fost interzis in mai multe scoli din Statele Unite.

IMPLICARE
"In protejarea copiilor, elementul-cheie sunt educatia si implicarea intensa a parintilor" - Allan Kush, director WiredSafety

SONDAJ ONLINE
Asociatia pentru Tehnologie si internet a efectuat un sondaj online (http://www.apti.ro/) legat de activitatile copiilor pe internet. Astfel, din datele prezentate a reiesit ca serviciile cel mai mult folosite de copii sunt cele de tip messenger, e-mail si web, iar site-urile cele mai accesate sunt cele cu muzica, urmate de cele cu jocuri si legate de hobby-uri, dar si cele informative/educationale. Multi dintre copii petrec o perioada destul de lunga pe internet, unii chiar mai mult de patru ore pe zi (cam 25%).

Nu exista insa o reala comunicare intre parinti si copii in legatura cu ceea ce acceseaza copiii pe internet (20% dintre copii au afirmat ca au dezvaluit pe internet date personale). 65% dintre parintii care au raspuns la chestionar nu stiu sau nu pun in practica restrictii cu privire la accesarea internetului.
×
Subiecte în articol: IT copiilor internet