x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Investigaţie Consiliul Concurenţei la toţi operatorii mobili: Orange şi Vodafone riscă o amendă de 170 milioane euro!

Investigaţie Consiliul Concurenţei la toţi operatorii mobili: Orange şi Vodafone riscă o amendă de 170 milioane euro!

de Alexandru Radescu    |    13 Aug 2013   •   13:14
 Investigaţie Consiliul Concurenţei la toţi operatorii mobili: Orange şi Vodafone riscă o amendă de 170 milioane euro!

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de companiile implicate în investigaţia privind un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă în propria reţea. Fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă din România deţine o poziţie de monopol pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor în propria reţea de telefonie.

Pe site-ul instituţiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS şi Vodafone pentru înlăturararea îngrijorărilor concurenţiale ce au condus, în 2011, la declanşarea din oficiu a investigaţiei referitoare la oposibilă discriminare în ceea ce priveşte nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale reţelei individuale (a fiecărui operator mobil).

Angajamentele părţilor sunt monitorizate pe o perioadă stabilită prin decizie a Consiliului Concurenţei, verificarea îndeplinirii acestora fiind realizată de către autoritatea de concurenţă sau de către un mandatar desemnat în acest sens.

În cazul neîndeplinirii angajamentelor, compania poate fi sancţionată cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Cel puţin în cazul Orange şi Vodafone, acest lucru ar putea însemna un maximum de 170 milioane euro (sumă raportată la cifrele de afaceri din 2011 ale celor doua companii).

Pe parcursul procedurii, Consiliul Concurenţei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigaţia, dacă se constată anumite nereguli.

Context

Cei patru operatori practică tarife diferenţiate de terminare a apelurilor în funcţie de originea acestora (apeluri iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea, respectiv apeluri iniţiate într-o reţea şi terminate în altă reţea). Diferenţa dintre tarifele pentru apeluri iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea şi cele pentru apelurile iniţiate într-o reţea şi terminate în altă reţea este excesivă.

Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plăti tarife mai mari şi poate afecta mediul concurenţial din acest domeniu prin limitarea dezvoltării reţelelor mai mici, menţinerea artificială a cotelor pe piaţa de retail, afectarea migrării utilizatorilor către alte reţele etc

Îngrijorările concurenţiale şi conţinutul angajamentelor formulate de către întreprinderile Orange România S.A., RCS & RDS S.A., Cosmote Romanian Mobile Telecommunications S.A., şi Vodafone România S.A. în cadul investigaţiei sunt publicate pe pagina de Internet a autorităţii de concurenţă, la adresa: http://www.consiliulconcurentei.ro.

×