x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget iPod Touch sau de ce print-ul moare încet

iPod Touch sau de ce print-ul moare încet

19 Apr 2010   •   00:00
iPod Touch sau de ce print-ul moare încet

Când am pus prima oară mâna pe un iPod Touch, mi-am dat seama imediat de ce print-ul e în moarte clinică . Nu pentru că era vorba de Apple şi nici pentru că e un iPhone. Nu. Pentru că, imediat ce l-am conectat la calculator, 200.000 de lucruri mi s-au deschis instantaneu.

Înainte nu prea am interacţionat cu Apple, cu excepţia unui iPod Nano la care am renunţat din cauză că mă enervau două lucruri: mufa specifică Apple şi faptul că orice făceam trebuia să trec prin iTunes. De data asta, iTunes nu a fost o corvoadă, ci o surpriză. Dacă te uiţi urât la iPod Touch şi vrei să facă ce face iPhone, atunci cu siguranţă vei fi dezamăgit. Dar dacă îl vezi ca pe un player atunci îl binecuvântezi pe Steve Jobs şi pe oricine ţi l-a pus în mână.

Pentru că, pe lânga activităţile normale de player video şi audio face o grămadă de multe altele. Iar dacă ai şi internet wireless, atunci iPod-ul tău Touch face tot ce face şi iPhone: telefonie (prin Skype), browsing, legătura cu App Store.

O nouă dimensiune
Cum îl conectezi la iTunes/calculator ajungi la concluzia din titlu. Să dezvolt. Ziarul, în forma sa tipică, pe hârtie, se vinde la fel ca acum 120 de ani. Pe acelaşi mediu. În tot timpul ăsta, tehnologia a evoluat, tipologia de scriere a ştirilor a evoluat şi ea, totul cu o viteză fantastică. Revenim.

O simplă conectare la iTunes te pune în faţa unui nou univers. Nu am plătit nimic de pe contul meu de iTunes şi totuşi am descărcat zeci de documentare despre tot felul de chestii. Dinozauri, forma universului, 100 de audiobook-uri, diverse podcast-uri şi multe altele. Iar revelaţia pe care o ai este aceeaşi pe care un om cu o masină de scris ar avea-o dacă s-ar teleporta în epoca summeriană, când se scria pe tăbliţe de lut. Progresul este enorm şi evident, însă orice summerian ar râde de "gadget-ul" călătorului în timp. La fel şi la noi. De fiecare dată, istoria îşi ia partea leului.

Hai cu pozitivele
-poţi descărca orice din universul Apple, fără a avea de a face cu facturile imense legate de acesta, de la aplicaţii, la jocuri la cărti, documentare sau orice altceva.
-uşurinţa în utilizare, nimic nu se blochează, totul merge cum ar trebui.
-ecranul nu-ti ascunde nimic, plus entuziasmul de a-l butona.
-App Store şi iTunes îţi oferă destule lucruri gratis şi nu e nevoie să scoţi bani din buzunar pentru utilizarea zilnică.

Sunt şi minusuri
-s-a întamplat ca pe o parte a derulării ostilităţilor mele cu iPod Touch să fiu la Viena. La un moment dat, gadgetul se descarcă, îl conectez la un laptop să se încarce. Dar, surpriză: in momentul imediat următor, n-am mai putut să-l folosesc, deoarece solicita neapărat conectarea la iTunes.
-ca să-ţi copiezi ceva de pe propriul computer trebuie să treci prin nesfarsitul si neobositul iTunes.
-nu are camera.
-bateria rezistă destul de puţin.

Specificaţii
Culoare Negru
Stocare 8GB
Capacitate 1.750 melodii /10 ore video/10.000 poze
Autonomie 30 ore de redare audio; 6 ore redare video
Ecran 3,5-inch Multi-Touch; 480 x 320 pixeli
Porturi Conector Dock, conector căşti stereo 3,5 mm
Wireless Wi-Fi (802.11b/g); receptor Nike + iPod integrat
Formate audio AAC (16 la 320 Kbps), Protected AAC (din iTunes Store), MP3 (16 la 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formate 2, 3 şi 4), Apple Lossless, AIFF şi WAV
Formate imagine JPEG, BMP, GIF, TIFF, PSD (doar Mac), PNG
Formate video Video H.264, video MPEG-4
Aplicaţii incluse Music, Movies, Games, App Store, iTunes Store, Safari, Mail, Maps, YouTube, Photos, Voice Memos, Calendar, Contacts, Stocks, Weather, Notes, Calculator, Nike + iPod
Dimensiuni 103,5 x 61,8 x 10,5 mm; 140 g
Accesorii Căşti, cablu USB 2.0, adaptor Dock
Navigare Ecran Multi-Touch

Concluzii
iPod Touch este un "rău" necesar, dacă vrei ce e mai bun din combinaţia iPhone cu telefonie, la un preţ mic. În România este importat de Apcom şi costă 830 de lei, fără abonament. Cu cât vor exista mai multe spoturi wireless în România, cu atât vor fi mai multe dispozitive iPod Touch folosite la comun cu un telefon mediu. Iar acest lucru se va întâmpla destul de curând. Garantat. Ambele îţi vor da la final o factură mai mică decât un smartphone şi vei deţine "magia din bagheta Apple", aşa cum o descriu producătorii. Conţinutul media ţi se va părea unul sărac, până nu îl vezi prin ecranul unui iPod Touch.

×
Subiecte în articol: ipod Apple gadget touch