x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Japonezii au inventat airbag-ul pentru locuinţe. Vezi cât costă şi perioada de garanţie (VIDEO)

Japonezii au inventat airbag-ul pentru locuinţe. Vezi cât costă şi perioada de garanţie (VIDEO)

05 Mar 2012   •   20:27
Japonezii au inventat airbag-ul pentru locuinţe. Vezi cât costă şi perioada de garanţie (VIDEO)

Cu cateva zile inaintea marcarii unui an de la devastatorul seism care a lovit Japonia la 11 martie 2011, o firma nipona a prezentat brevetul unei inventii pe cat de neobisnuita, pe atat de utila: airbag-ul pentru locuinte!

Concret, locuinta este anvelopata cu o membrana de cauciuc, care, odata umflata, ridica fundatia casei cu 3 centimetri, suficient pentru asigurarea stabilitatii locuintei, indiferent de magnitudinea seismului, care, pe simularea video, zguduie suprafata pamantului in jurul casei, in timp ce obiectele din interior raman, practic, nemiscate.

Practic, in momentul declansarii cutremurului, un senzor activeaza un compresor de mare putere, care "ridica" fundatia casei. Dupa terminarea seismului, aerul pompat cu mare putere este evacuat, de aceasta data, mult mai lent.

Sistemul este garantat 10 ani, necesita doar mici lucrari de intretinere si costa in jur de 3 miloane de yeni (circa 30.000 de euro), o suma mai mult decat rezonabila comparatic cu alte sisteme inventate pentru protectia locuintelor in caz de cutremur.

Oficialii companiei detinatoare a brevetului au anuntat ca spera ca oficialitatile statului sa implementeze sistemul in cladirile cele mai vulnerabile, cu precadere in scoli si spitale.

×
Subiecte în articol: locuinţe cutremur cutremur japonia airbag