x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jefuit de ghiseul.ro - Plata pe internet a amenzilor de circulatie - un drum infundat

Jefuit de ghiseul.ro - Plata pe internet a amenzilor de circulatie - un drum infundat

de Cristian Ionita    |    23 Feb 2007   •   00:00
Jefuit de ghiseul.ro - Plata pe internet a amenzilor de circulatie  -  un drum infundat

Incerci sa-ti platesti online amenzile de circulatie? Felicitari! Dintr-un biet contravenient la noul Cod Rutier, ai mari sanse sa promovezi la rangul de fraier: si plimbat de la un ghiseu la altul si cu banii luati. Asta daca nu cumva esti bucurestean.

Ghiseul virtual de plati (www.ghiseul.ro) a pornit ca o initiativa laudabila. Ministerul Comunicatiilor a decis sa le ofere cetatenilor posibilitatea de a-si plati taxele, impozitele si amenzile pe internet, fara sa mai fie nevoie sa stea la cozi ori sa respecte orarele ciudate ale zecilor de ghisee pe unde te poarta nestiutele cai ale birocratiei romanesti.

BRAVO! Miracolul a devenit realitate la 29 noiembrie 2006, cand ghiseul.ro a fost inaugurat pentru plata amenzilor de circulatie, urmand a fi extins si pentru alte amenzi, taxe si impozite. Povestea e cam asa: in loc sa umbli pe la ghisee si sa stai la cozi pentru a-ti plati amenda, apoi sa trimiti dovada platii la politie, intri pe internet, platesti cu cardul si ai scapat in doua minute. In cea mai mare parte a cazurilor functioneaza, numai ca exista cateva "mici" exceptii.

Intri pe site, citesti cu atentie "Ghidul de utilizare", sa n-ai vreo surpriza, apoi iti creezi un cont.

Introduci datele personale, iti creezi un nume de utilizator si o parola, apoi treci la "Serviciile disponibile", unde gasesti "Plata amenzilor de circulatie in municipiul Bucuresti". Deci, e doar pentru amenzile primite in Bucuresti. Buuun!

PLATA. Introduci datele din procesul-verbal si trebuie sa selectezi sectorul de domiciliu. Tocmai ai spus la inregistrare ca ai domiciliul in alt judet. De ce te intreaba de sector? Videle nu are sectoare. Sau baietii stiu ca locuiesti fara forme legale in Bucuresti?

Mai citesti o data "Ghidul de utilizare", nu intelegi nimic si intri cuminte la "Ghiseul live", unde poti primi lamuriri "live" de la un asistent "ghiseul.ro". Nu e nici un asistent "live", dar ai posibilitatea sa trimiti un mesaj.

Nu primesti nici un raspuns la mesaj si mergi mai departe. Ai posibilitatea sa renunti si sa platesti amenda la Primarie, dar e o varianta foarte neprietenoasa, asa ca mergi mai departe pe ghiseul.ro cu Dumnezeu inainte.

Bifezi sectorul unde ai primit amenda. Poate au scris gresit pe site, ca doar suntem in Romania. Treci de trei etape de verificare, ca sa fii sigur ca ai introdus datele corect, apoi introduci numarul si codul cardului. Aprobi tranzactia, primesti felicitari si ti se trimite dovada platii pe mail.

CUM ITI IAU BANII. A doua zi de dimineata vine raspunsul "asistentului live": "Din pacate, dumneavoastra nu puteti plati aceasta amenda online, dat fiind faptul ca momentan serviciul este limitat la plata amenzilor pentru Bucuresti (trebuie sa aveti si domiciliul in Bucuresti, nu numai amenda sa fie luata in Bucuresti). Pe viitor, serviciul se va extinde pentru intreaga tara!".

DAI REPLY SI INTREBI: "Pai, de ce mi-ati luat banii daca am bifat ca am domiciliul in Giurgiu? De ce nu scrie nicaieri pe site ca e doar pentru amenzile de bucuresteni in Bucuresti? Cum fac sa-mi recuperez banii? Cine imi plateste diferenta, pentru ca au trecut deja 48 de ore de cand am luat amenda?".

RASPUNS: "Trebuie sa va interesati la Primaria mun. Bucuresti in privinta solutionarii situatiei platii si a procedurii de returnare a fondurilor, dat fiind faptul ca acestea sunt in posesia respectivei institutii."

RASPUNSUL OFICIAL
Iata ce ne-a declarat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, referitor la problemele ghiseul.ro:
"Ca orice proiect, la inceput, poate sa aiba anumite lipsuri. Noi am anuntat inca de la inceput ca, in prima faza, acest proiect este disponibil pentru cei care au domiciliul in Bucuresti si sunt amendati de Politia Rutiera in Bucuresti. Din pacate, acest lucru nu apare in mod explicit pe site, deoarece programul se doreste a fi unul national. Programul este creat pentru a functiona la nivel national. Din acest punct de vedere, n-ar fi fost posibil sa punem un filtru, pentru ca n-ar fi functionat ulterior. Ceea ce este o lipsa si, recunosc acest lucru, trebuia sa fie un anunt foarte vizibil ca, deocamdata, este posibil sa se faca plata doar pentru cei din Bucuresti. Vom corecta acest aspect, cu regretul ca a trebuit sa apara astfel de situatii neplacute".
×
Subiecte în articol: IT bucuresti plata