x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Jocurile online, ţinte "mănoase" pentru hackeri

Jocurile online, ţinte "mănoase" pentru hackeri

de Alexandru Radescu    |    30 Sep 2010   •   00:00

Potrivit unui raport al firmei de securitate informatică, Kaspersky, atacurile asupra celor care folosesc jocuri online sunt în număr de 3,4 milioane în fiecare zi. La nivel global, se estimează o cifră de afaceri anuală de 2,74 milioane de euro pentru tranzacţiile cu item-uri din World of Warcraft realizate de utilizatori pe eBay.

Pentru că există multiple platforme de jocuri online, un tip de malware creat să acceseze mai multe dintre ele are mai multe şanse de succes pentru hackeri. Un astfel de malware este Trojan-GameThief.Win32.OnLineGames, iar Kaspersky Lab a strâns aproximativ 1,2 milioane de înregistrări ale acestui troian până la data de 10 august 2010. Cu toate acestea, sunt şi troieni care ţintesc numai o singură platformă de joc, precum Trojan-GameThief.Win32.WOW pentru World of Warcraft, Trojan-GameThief.Win32.Perforld pentru Perfect World sau Trojan-GameThief.Win32.Nilage pentru Lineage.

De asemenea, e-mail-urile de phishing sunt o metodă destul de veche, dar încă foarte eficientă, folosită de hackeri pentru a fura datele de autentificare ale jucătorilor online. De obicei, aceste mesaje erau foarte uşor de identificat, datorită frecventelor greşeli gramaticale şi de scriere, însă infractorii cibernetici şi-au perfecţionat tehnica, reuşind să-i păcălească până şi pe cei mai atenţi utilizatori. Conform experţilor Kaspersky, în ultimii ani, hackerii s-au concentrat asupra perfecţionării tehnicilor de phishing şi nu pe creşterea numărului de mesaje trimise. Drept rezultat, atât aspectul, cât şi conţinutul e-mail-urilor au fost semnificativ îmbunătăţite.

Specialişti Kaspersky au monitorizat tranzacţiile făcute de utilizatori pe eBay după termenii-cheie "World of Warcraft account", cu menţiunea de afişare doar a tranzacţiilor deja încheiate. Pentru perioada 27 iulie-11 august, au fost înregistrate 900 de oferte, la un preţ mediu de 126,8 euro, cel mai mic preţ întâlnit fiind 1 euro, iar cel mai ridicat fiind 999 de euro. Cifra de afaceri totală pentru această perioadă a fost de 114.118 euro, din care a fost dedusă o cifră lunară de aproximativ 228.000 de euro.

×
Subiecte în articol: internet