x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lansare - Avem radio digital

Lansare - Avem radio digital

de Cristian Ionita    |    05 Iul 2005   •   00:00
Lansare - Avem radio digital

La o jumatate de an de la inaugurarea televiziunii digitale, ne putem bucura si de radioul digital.

La o jumatate de an de la inaugurarea televiziunii digitale, Romania are si radio digital. Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a lansat ieri sistemul T-DAB - radiodifuziune sonora digitala terestra.

Sistemul T-DAB asigura o calitate superioara a sunetului si transmiterea de informatii suplimentare catre ascultatori. Pe langa semnalul sonor, postul de radio poate trimite denumirea melodiilor sau a programelor, informatii despre trafic sau apeluri de urgenta - in format text. In plus, ascultatorii dotati cu aparate mai performante pot primi chiar si imagini. Exista deja cinci posturi radio romanesti care implementeaza formatul digital: Radio Romantic, Romania Actualitati, Pro FM, Romania Muzical si Antena Bucurestilor.

ACOPERIRE. Deocamdata, radioul digital poate fi ascultat doar in Bucuresti in banda de frecventa 233,936 MHz. Pentru a-l receptiona, utilizatorii trebuie sa dispuna de receptoare care functioneaza pe aceasta frecventa.

Acesta este doar inceputul, reprezentantii societatii nationale spun ca va fi extinsa acoperirea serviciului. "SNR doreste sa extinda acest proiect-pilot si in cazul programelor de televiziune. Pana la toamna vrem sa oferim suport digital si pentru programele tv la nivelul Capitalei. Pe de alta parte, serviciul T-DAB pentru programele radio va fi disponibil si in alt oras, situat cel mai probabil in centrul tarii", a spus presedintele societatii, Mircea Cazan.

EXTINDERE. Lansarea noului serviciu de catre SNR a coincis cu sarbatorirea a 65 de ani de la primele transmisii in domeniul radiocomunicatiilor din Romania.

Legat de investitia in acest proiect, Cazan a spus ca serviciul T-DAB este parte a unui program de modernizare si extindere a infrastructurii nationale de radiorelee, finalizat de compania americana Harris Corporation in decembrie 2004. Contractul a fost semnat la finele anului 2001 si a necesitat fonduri de 85 milioane de dolari.

Pana la finele anului 2006, SNR va incheia si procesul de modernizare a retelei de emitatoare tv. Pe langa transmisii de date, Internet, retele virtuale private (VPN), telefonie fixa si comunicatii prin satelit, SNR intentioneaza sa ofere si servicii ADSL.
×
Subiecte în articol: IT radio