x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget LCD: cum am testat

LCD: cum am testat

09 Iun 2007   •   00:00

Numărul de puncte obţinut de fiecare televizor in parte a depins in cea mai mare parte de calitatea imaginilor redate, indiferent de sursa de intrare folosită. Calitatea imaginilor, respectiv a culorilor, a fost dată de contrastul LCD-urilor, apoi de luminozitate şi de funcţiile avansate ale aparatelor.

Numărul de puncte obţinut de fiecare televizor in parte a depins in cea mai mare parte de calitatea imaginilor redate, indiferent de sursa de intrare folosită. Calitatea imaginilor, respectiv a culorilor, a fost dată de contrastul LCD-urilor, apoi de luminozitate şi de funcţiile avansate ale aparatelor.

Am decis astfel că cel mai mare număr de puncte să fie acordat contrastului efectiv pe care il are din construcţie televizorul LCD, conform specificaţiilor producătorului, şi anume 20 de puncte. Diferenţa de punctaj dintre două modele a fost calculată ca fiind direct proporţională cu contrastul cel mai ridicat din test, şi anume 5000:1. Acelaşi calcul l-am făcut pentru luminozitatea LCD-urilor, numai că am acordat 15 puncte pentru cel mai luminos televizor.

MEDIE. In ordinea notării, am acordat căte 15 puncte pentru design şi ergonomie, funcţii şi conectivitate. Designul a fost notat alături de ergonomie (unde am punctat dimensiunile, greutatea, consumul) cu note de la 1 la 10, dar cum nota 10 este a "profesorului",  la această categorie nu a fost obţinută… pentru că este loc şi de mai bine, pentru nota 9 acordănd 15 puncte, iar pentru restul notelor o medie direct proporţională. La categoria funcţii am punctat cam tot ce poate avea un televizor LCD drept caracteristici speciale: Philips, de exemplu, vine cu tehnologiile Digital Crystal Clear pentru imagini şi Virtual Dolby Surround pentru sunet, LCD-urile Sony au Filtru pieptene digital, Live Colour Creation, sau posibilitatea de rotire, la Daewoo găsim MGDI plus pentru imagine şi 3D Panorama, respectiv Dynamic Bass pentru sunet etc.

La partea de conectivitate, am adunat toate posibilităţile de conectare existente şi am ajuns la 13 variante: 2xHDMI, 2xSCART, Componentă, S-Video, RCA Audio, RCA Video, PC, D-Sub Out, Ieşire Optică, Ieşire Căşti, DVB (Digital Video Broadcast). Modelul 13 variante de conectare a obţinut 15 puncte. Celelalte au fost notate direct proporţional, in funcţie de numărul conectorilor.

Pentru sunet am punctat puterea RMS a difuzoarelor din dotarea televizoarelor LCD, cu un maximum de 10 puncte pentru cele mai puternice, celelalte fiind notate direct proporţional.

Cele mai puţin notate, cu 5 puncte, au fost categoriile "Timp de răspuns", acolo unde majoritatea LCD-urilor are un decalaj de 8 ms, şi "Unghi de Vizibilitate", unde de asemenea majoritatea LCD-urilor dispune de un unghi de 178 de grade, din considerenţa că, fiind mai toate asemănătoare, nu ar reprezenta un criteriu serios de departajare.

De ce am ales diagonala de 32 inch?

Cănd ne-am hotărăt să testăm televizoare LCD, nu ştiam exact pe baza cărui criteriu să facem acest test (o anumită diagonală sau o anumită marjă de preţ), aşa că am apelat la specialiştii in vănzări ai marilor lanţuri de electronice şi electrocasnice, care ne-au spus că diagonala de 32 inch, respectiv 81-82 cm este cea mai populară in preferinţele romănilor din punct de vedere al vănzărilor realizate de aceştia şi am găsit şi explicaţia logică că diagonala de 32 inch reprezintă alegerea perfectă pentru sufrageria unui apartament de bloc, restul televizoarelor LCD avănd fie ecranul prea mic şi mai greu de urmărit (ţinănd cont de aspectul imaginii 16:9), fie prea mare, caz in care privitul la tv devine deranjant din cauza efectului de "pixelare".

          Â

×
Subiecte în articol: puncte test hardware