x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Lituania şi România, cele mai mici tarife din UE la telefonia mobilă

Lituania şi România, cele mai mici tarife din UE la telefonia mobilă

de Alexandru Radescu    |    06 Aug 2013   •   17:57
 Lituania şi România, cele mai mici tarife din UE la telefonia mobilă
Sursa foto: tarife telecom UE

Potrivit unei statistici prezentate azi de Comisia Europeană, utilizatorii telefoniei mobile de pe teritoriul UE plătesc tarife “extrem de diferite” pentru aceleaşi servicii. Cea mai mare diferenţă vizează apelurile mobile naţionale: între Lituania, ţara cu cele mai mici tarife, şi Olanda ţara cu cele mai mari tarife, există o diferenţă de 774 %. Aceste diferenţe de preţ nu pot fi explicate prin diferenţe de calitate, prin diferenţe privind costul de prestare a serviciului sau prin diferenţe între ţări în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a consumatorilor, consideră oficialii europeni.

Dacă Lituania deschide acest clasament al preturilor mici (1,9 eurocenţi/min), pe poziţia a doua se află România, cu un tarif mediu de 2,2 eurocenţi/minut. Media UE este de 9,1 eurocenţi/minut. În Olanda, tariful mediu este 14,7 eurocenţi.

“Din aceste cifre reiese clar faptul că cele 28 de pieţe de telecomunicaţii naţionale din Europa nu aduc consumatorilor aceleaşi avantaje pe care le-ar genera o piaţă unică. Este esenţial să se ia rapid măsuri la nivelul întregii UE pentru a realiza o piaţă unică veritabilă şi un grad optim de conectare la nivelul întregului continent”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

În septembrie, Kroes va prezenta un nou pachet legislativ destinat să consolideze piaţa unică a telecomunicaţiilor.

×