x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Manager de download

Manager de download

22 Mai 2007   •   00:00

In vremurile cănd majoritatea utilizatorilor de internet se chinuiau cu o conexiune dial-up de căţiva kb/s, download managele erau o aplicaţie foarte populară. Intre timp, viteza a crescut, iar acest gen de programe incepe să intre in uitare. Dacă foloseşti totuşi o conexiune mobilă la internet, un download manager se poate dovedi util. Căştigi timp şi nu mai e nevoie să o iei de la cap cu download-ul dacă ţi se intrerupe conexiunea.

In vremurile cănd majoritatea utilizatorilor de internet se chinuiau cu o conexiune dial-up de căţiva kb/s, download managele erau o aplicaţie foarte populară. Intre timp, viteza a crescut, iar acest gen de programe incepe să intre in uitare. Dacă foloseşti totuşi o conexiune mobilă la internet, un download manager se poate dovedi util. Căştigi timp şi nu mai e nevoie să o iei de la cap cu download-ul dacă ţi se intrerupe conexiunea.

Ce ne-a impresionat la acest program este suportul pentru mai multe limbi, pachetul traducerilor disponibile pentru interfaţa principală a programului fiind destul de mare, incluzănd şi o traducere a interfeţei in limba romănă. Chiar dacă traducerea programului in romăneşte va da la un moment dat utilizatorului acelaşi sentiment de frustrare precum versiunea de Windows in limba romănă, este o opţiune bună pentru a te familiariza cu meniurile softului mai repede.

O dată ce softul a fost instalat, nu trebuie să fie neapărat pornit pentru a iniţia un transfer folosind managerul. Programul se incarcă singur in memorie la momentul activării unui link către un fişier valid şi afişează fereastra de transfer. Este posibil să dezactivezi ferestra de transfer iniţială şi să setezi programul astfel incăt download-ul să pornească automat, fără nici un mesaj de confirmare, şi să te anunţe printr-un pop-up cănd acesta s-a finalizat cu succes.

Softul mai are posibilitatea de a-ţi cataloga download-urile in funcţie de extensie şi să le redirecţioneze automat către un folder dedicat. Dacă eşti un downloader inrăit şi nu doreşti să navighezi mereu printre sute de arhive să găseşti un trailer al filmului preferat, poţi să creezi foarte uşor un filtru pentru toate extensiile .mpg şi .avi şi acestea se vor muta automat intr-un folder numai al lor (ex: Trailers). Pentru a realiza acest lucru trebuie să apeşi pe butonul din dreptul opţiunii Group a ferestrei iniţiale de download.

Deoarece managerul de download iniţiază mai multe conexiuni concomitente la server pentru a putea optimiza viteza de download, unele site-uri nu permit altor programe in afară de browsere să descarce de pe serverele lor. In cazul in care site-ul de pe care doreşti să downloadezi nu iţi permite să descarci un anumit fişier folosind un manager de download, este posibil să il păcăleşti setănd FDM să se comporte la conectarea către serverul respectiv, precum Internet Explorer, Netscape sau Opera. Pentru a realiza acest lucru, la fereastra iniţială de download, apasă Advanced > Protocol şi selectează din primul meniu cascadă browserul dorit.

Software-ul are posibilitatea de a previzualiza fişierele video şi audio, folosind eticheta Audio/Video Preview aflată pe interfaţa principală a programului. De asemenea, programul are şi suport de previzualizare a arhivelor, dănd posibilitatea utilizatorului de a vedea ce fişiere se află inăuntrul arhivelor ZIP şi să selecteze ce fişiere doreşte să downloadeze din arhivă, chiar inainte de a incepe downloadul propriu-zis.

O dată ce downloadul a fost finalizat cu succes, vei putea accesa rapid directorul unde fişierul a fost salvat, apăsănd click dreapta, Open folder. De asemenea, programul te va intreba dacă doreşti să laşi un comentariu. Acest lucru face parte din sistemul de votare al Free Download Manager, cu ajutorul căruia poţi vizualiza comentariile altor persoane care au mai descărcat acelaşi fişier. Foarte util pentru a identifica programe care nu merg, viteze reduse de download sau fişiere infectate cu viruşi.

Pentru a integra managerul in browserul Firefox sau Internet Explorer trebuie să te duci la Options > Download options > Monitoring şi să bifezi opţiunile Internet Explorer 4.x - 6.x şi Firefox. Acest lucru iţi va redirecţiona toate downloadurile către Free Download Manager, şi nu către programul implicit de download inclus in oricare dintre browserele amintite.

Mai mult, dacă doreşti ca FDM să iţi monitorizeze clipboardul după link-uri valide şi să iniţieze automat o ferestră pentru descărcare de fiecare dată cănd identifică un link către un fişier valid, tot ce trebuie să faci este să bifezi opţiunea Clipboard din acelaşi submeniu Monitoring.

 Â
×
Subiecte în articol: download test software