x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mănuşi cu senzori pentru armată şi jocuri video

Mănuşi cu senzori pentru armată şi jocuri video

de Alexandru Radescu    |    20 Iun 2009   •   00:00
Mănuşi cu senzori pentru armată şi jocuri video
Sursa foto: /Fraunhofer IGD

Camaraderia dintre soldatul viitorului apropiat şi robotul militar nu se mai face dintr-un mic laborator ambulant high-tech. Soldaţii îi vor ghida pe roboţi printr-o mănuşă cu senzori. Odată misiunea terminată, mănuşa poate fi utilizată şi ca un controller ultraperfomant în jocuri video.



Graţie controller-ului Wii, Nintendo a revoluţionat piaţa jocurilor video: telecomanda se poate transforma când în rachetă de tenis, când în sabie. Noile generaţii de telefoane mobile, în special cele cu ecran tactil, au accelerometru pentru o interacţiune cu terminalul în funcţie de mişcarea mâinii.

Pe fundalul inovaţiilor de acest tip au apărut progrese şi din partea unui dispozitiv nu chiar nou, dar încă rămas în "underground": mănuşile cu senzori.

PREŢ DE NETBOOK
Din luna mai, AcceleGlove se vinde pe piaţa americană la preţ de 499 de dolari. Este o mănuşă high-tech, cu senzori tip accelerometru ce pot urmări mişcările mâinii, ale fiecărui deget şi are o mare putere de procesare a informaţiei. Odată conectată la computer, nu mai ai nevoie de mouse, joystick sau tastatură.

Producătorii companiei americane AnthroTronix Inc. speră să distribuie dispozitivul în poliţie, astronautică, telemedicină. Ba chiar şi jucătorii de baseball ar putea folosi această mănuşă pentru a-şi îmbunătăţi performanţele sportive.

"Sperăm ca industria jocurilor video să dezvolte aplicaţii clare pentru dispozitivul nostru", a declarat pentru The Christian Science Monitor (csmonitor.com), Cori Lathan, preşedinte şi fondator AnthroTronix, producător al mănuşii high-tech AcceleGlove.

UE ŞI AUSTRALIA
Dar dacă ne uităm la proiecte similare, dezvoltate în diverse centre de cercetare, observăm că "mănuşa cu senzori" este o ambiţie globală. La Institutul Fraunhofer, cercetătorul Christian Peter a creat o mănuşă echipată cu senzori care "detectează" bătăile inimii, temperatura corpului, tensiunea.

Toate aceste informaţii sunt transmise în timp real către un dispozitiv conectat la computer. În acelaşi timp, o cameră video este conectată la calculator pentru a înregistra expresiile feţei, poziţia corpului. Iar softul din dotare va putea să interpreteze şi semnalele oferite de voce. Sistemul a fost prezentat publicului pentru prima dată la CeBIT (Hanovra, 2006).

Prin intermediul unei perechi de mănuşi "accesorizate" cu seturi de LED-uri detectate de două perechi de camere web, gesturile utilizatorilor sunt detectate. Proiectul a fost pus la punct acum doi ani într-o universitate australiană. În felul acesta, computerul este mereu
"la curent" cu mişcările mâinilor sau umerilor utilizatorului, informaţiile fiind procesate şi interpretate de un program.

Softul poate fi utilizat fie în diferite simulatoare, pentru un control cât mai realist al avatarurilor din lumile virtuale, fie în scopuri mult mai utile, ce ţin de facilitarea interacţiunii om-calculator pentru persoanele cu dizabilităţi.

×
Subiecte în articol: high-tech