x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget MCSI: Parlamentul, vinovat de declanşarea procedurii de infringement în telecom

MCSI: Parlamentul, vinovat de declanşarea procedurii de infringement în telecom

de Alexandru Radescu    |    19 Iul 2011   •   15:42
MCSI: Parlamentul, vinovat de declanşarea procedurii de infringement în telecom

Comisia Euroapeana a anuntat azi ca a declansat procedura de infringement (incalcarea dreptului comunitar) impotriva Romaniei si a altor 19 state membre ale Uniunii Europene pentru intarzieri in implementarea legislatiei europene in domeniul telecomunicatiilor, intrata in vigoare pe 25 mai.

Potrivit unui comunicat din partea Ministerului Comunicatiilor, institutia "nu a fost instiintata oficial de catre CE referitor la declansarea procedurii de infringement pentru neimplementarea cadrul de reglementare in comunicatii'. Actul normativ de transpunere se afla pe agenda Parlamentului Romaniei din martie 2011, sub forma unei initiative a majoritatii membrilor Comisiei pentru Tehnologia Informatiei, din cadrul Camerei Deputatilor. Cu toate acestea, "din motive de procedura, dezbaterile pe marginea acestui proiect de act normativ nu s-au desfasurat inca la nivelul Parlamentului, urmand ca primele discutii sa aiba loc incepand cu luna septembrie 2011', se mai arata in comunicatul MCSI.

Reglementarile care trebuie introduse ofera companiilor si consumatorilor noi drepturi in privinta telefoanelor, serviciilor mobile si accesului la internet. Acestea includ dreptul clientilor de a se transfera la alt operator fara a schimba numarul de telefon, intr-o zi, dreptul la mai multa claritate in privinta serviciilor si o protectie mai buna pentru datele personale online, arata CE, referindu-se la cele 20 de state. Tarile au termen doua luni pentru a raspunde scrisorilor transmise de CE. Daca nu raspund sau Comisia nu este multumita de informatiile primite, executivul comunitar poate trimite statelor vizate o cerere formala de implementare a legislatiei, sub forma unei "opinii argumentate", conform procedurilor UE de infringement, iar in final sa se ajunga la Curtea Europeana de Justitie.

In octombrie 2009, CE a initiat procedura legala impotriva Romaniei pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii. Era a doua procedura privind incalcarea dreptului comunitar initiata de Comisie impotriva Romaniei. Prima procedura de infringement a fost initiata in ianuarie 2009 in legatura cu demiterea presedintelui autoritatii de reglementare in comunicatii.

×