x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ministrul Vreme vrea ca poştaşul să fie şi broker de asigurări.

Ministrul Vreme vrea ca poştaşul să fie şi broker de asigurări.

de Alexandru Radescu    |    17 Iun 2011   •   13:41
Ministrul Vreme vrea ca poştaşul să fie şi broker de asigurări.

Dupa o analiza initiata de Ministerul Comunicatiilor si care s-a intins pe o perioada de 6 luni, Posta Romana va intra intr-un proces de restructurare care va implica desfiintarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere si 454 subunitati. Pe hartie ar genera economii anuale de pana la 50 milioane de lei, potrivit calculelor oficialilor MCSI. Reorganizarea are in vedere "harta administrativa' cu cele 8 regiuni.

"La Posta Romana va avea loc una dintre cele mai mari restructurari din istoria operatorului, atat din punct de vedere functional, cat si structural', a declarat azi ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, intr-o conferinta de presa.

Potrivit unui proiect de act normativ, postat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor, se vor infiinta si doua noi societati comerciale, denumite "Banca Posta Romana" si "Asigurari Posta Romana".

"In Europa, operatorii postali nationali desfasoara activitati de brokeraj si servicii bancare. Personalul Postei Romane are capacitatea sa desfasoare activitati de brokeraj. In privinta bancii, reprezentantii Bancii Nationale au apreciat pozitiv initiativa, intr-un cadru informal. Estimez ca societatea de brokeraj in asigurari va deveni functionala in 2-3 luni, iar banca in 12 luni", a afirmat Vreme.

Proiectul de act normativ prevede ca operatorul postal sa fie actionar unic la cele doua entitati. Potrivit legislatiei, Banca Nationala a Romaniei solicita la infiintarea unei institutii de credit un capital social minim de 37 milioane de lei. In cazul brokerilor, capitalul minim solicitat este de 25.000 de lei.

Ministrul a mai spus ca Posta Romana va apela la consultanti acolo unde nu are expertiza necesara punerii in practica a procesului de infintare a viitoarei banci.

Ministrul Comunicatiilor nu a dat cifre cu privire la numarul salariatilor care vor fi afectati de procesul de restructurare. La sfarsitul lunii mai, directorul general al CNPR Daniel Neagoe declara ca 2.000 de angajati ai Postei Romane vor fi concediati, aproximativ 6% din total. La inceputul acestei saptamani, Neagoe preciza ca fiecare salariat al Postei isi va lua doua zile de concediu fara plata in fiecare luna, pana la finele anului, prin rotatie.

×