x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget MOBILE WORLD CONGRESS/Telecomul vs “tsunami”

MOBILE WORLD CONGRESS/Telecomul vs “tsunami”

de Alexandru Radescu    |    18 Feb 2009   •   00:00

Terminalul care comunică wireless şi reţele broadband mobile, iată lucrurile indispensabile ale zilelor noastre. De fapt, acestea reprezintă "soluţia" pe care o propune industria telecom pentru a depăşi criza.



Rob Conway (director GSM Asociation) crede că industria telecom este soluţia pentru ieşirea din criza economică
Foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Prin tradiţie, ziua a doua a Mobile World Congress este dedicată conferinţelor la care participă liderii industriei telecom, dar şi preşedinţi ai marilor companii implicate în lumea tot mai convergenţă a comunicaţiilor.

Prima sesiune i-a adus la microfon pe Rob Conway (directorul executiv al GSM Asociation), pe Cezar Alierta (preşedintele Telefonica) şi pe Vittorio Colao (CEO Vodafone). Directorul Asociaţiei GSM a arătat că industria telecom este soluţia de rezistenţă în acest "tsunami economic". Traficul de date în reţelele mobile este într-o continuă creştere şi toată economia ar trebui să profite de acest lucru. Conway a cerut o continuă dezvoltare a reţelelor broadband, mai ales în aceste vremuri. Şeful Telefonica a susţinut aceste idei, dar a mai adăugat câteva condiţii, între care un cadru stabil din partea autorităţilor de reglementare. Şi şeful Vofadone a fost pe  aceeaşi frecvenţă cu antevorbitorii săi, dar a insistat pe două elemente-cheie de care trebuie să se ţină seama. De fapt, sunt două întrebări ale căror răspunsuri sunt dificil de prevăzut în situaţia actuală de criză: "Îmi permit asta?" (terminal, abonament etc.) şi "Cât amân achiziţia? Două luni, şase luni, un an?".

GATES ŞI ÎNCĂRCĂTOARE
Un alt punct important al industriei telecom rămâne spectrul de frecvenţe, directorul GSMA subliniind nevoia de noi benzi pentru dezvoltarea comunicaţiilor mobile. De asemenea, Conway a prezentat şi proiectul "încărcătorului universal", printr-o colaborare cu producători de terminale şi echipamente de reţea şi operatori. Intenţia GSMA este ca până în 2012 majoritatea telefoanelor mobile să aibă aceeaşi interfaţă Micro USB.

O altă iniţiativă a industriei telecom implică şi Fundaţia Bill şi Melinda Gates, care a acordat 12,5 milioane de dolari (un grant). Este vorba despre 20 de proiecte desfăşurate în Africa, America Latină şi Asia, prin care se intenţionează furnizarea de servicii financiare prin intermediul telefonului mobil către persoane din zone defavorizate. Potrivit lui Conway, peste un miliard de persoane din pieţele emergente care au un telefon mobil nu au cont bancar. GSMA îşi propune ca, până în 2012, 20 de milioane de oameni să beneficieze de aceste servicii (Mobile Money for the Unbanked), iniţiativa având potenţialul de a deveni o piaţă de cinci miliarde de dolari în următorii trei ani.

OPERATORII, ÎNCURAJAŢI
Tot în acest program se regăsesc şi fonduri în valoare de cinci milioane de dolari, desti-naţi catalizării unui nou val de inovaţii în comunicaţiile mobile şi pentru încurajarea operatorilor reţelelor de telefonie mobilă de a crea noi servicii.

×
Subiecte în articol: IT mobile