x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mobilele devin jucaria teroristilor

Mobilele devin jucaria teroristilor

07 Apr 2004   •   00:00

FBI a avertizat ca este extrem de usor de transformat un celular intr-un dispozitiv „exploziv". Potrivit CNN, teroristii s-au folosit de telefoanelor mobile pentru a declansa exploziile din Madrid, la data de 11 martie.

Telefoanele mobile au devenit un accesoriu aflat la indemana oricui. Din pacate, de la o vreme incoace, aceste aparate sunt folosite din ce in ce mai des de teroristi, fie pentru a comunica discret, fie pentru a declansa de la distanta explozii carora le cad victime sute sau mii de persoane.

Adeptii terorii

Un celular legat la o bomba ascunsa intr-un rucsac a declansat o explozie care a omorat sapte persoane in Ierusalim in 2002. Cateva luni mai tarziu, una dintre bombele ce au explodat la Bali, in octombrie, a fost initiata de un telefon.

In august 2003, explozibilul aflat intr-o masina capcana (ce a facut 12 victime la hotelul Marriot din Jakarta) a fost activat cu ajutorul unui celular.

In urma atacului terorist din Riyadh, Arabia Saudita, din mai 2003, Biroul Fereral de Investigatii al Statelor Unite (FBI) a avertizat asupa faptului ca este nevoie de foarte putine modificari pentru a transforma un telefon mobil intr-un declansator pentru o incarcatura explozibila.

Avertisment

„Telefoanele mobile sunt destul de ieftine, poti sa cumperi oricat de multe doresti, le poti modifica, apoi plasa pe toate in diferite locuri dupa ce le-ai potrivit oricum ai chef. Asta inseamna ca poti sa te indepartezi oricat de mult, chiar si de cealalta parte a planetei pentru a declansa un dispozitiv explozibil", a declarat David Claridge, expert in lupta impotriva terorismului.

Contraatacul

Pe de alta parte, exista dispozitive, de dimensiunea unui celular, care pot bruia semnalul acestor aparate pe o raza de 20 de metri. Dispozitive de bruiaj de dimensiuni mai mari sunt capabile sa bruieze toate telefoanele aflate intr-o cladire.

Este de notorietate faptul ca un astfel de dispozitiv de bruiaj i-a salvat viata presedintelui pakistanez Pervez Musharraf in luna decembrie a anului trecut. Numai ca acestea sunt interzise oamenilor obisnuiti, putand fi folosite doar de guverne pentru protectia demnitarilor.
Cristian Ionita


Spionii GSM

Nu numai teroristii au devenit adeptii celularelor. Cum tehnologiile de ultima ora permit supravegherea oricui, oriunde, telefoanele mobile au ajuns jucaria preferata a spionilor. La fel de usor, celularele pot fi folosite pe post de microfoane, fara ca proprietarii lor „de drept" sa banuiasca cine ii spioneaza. Mai mult, tehnica necesara pentru a asculta ce se vorbeste la telefonul mobil se gaseste de vanzare in magazinele de piese electronice, iar telefoane gata preparate pentru a putea fi folosite pe post de spioni se gasesc de vanzare pe Internet. Expertii au dovedit ca se poate asculta o discutie purtata langa un telefon mobil chiar atunci cand acesta este inchis.

×
Subiecte în articol: IT