x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Muzicanţii din iPhone

Muzicanţii din iPhone

de Alexandru Radescu    |    07 Dec 2009   •   00:00
Muzicanţii din iPhone
Sursa foto: CEATEC/

Când te-ai plictisit de jocuri şi de dat pe net cu noul smartphone cu ecran tactil pe care tocmai l-ai achiziţionat, poţi încerca să-l foloseşti ca pe instrument muzical. Doar să nu fie un model prea business, că nu se mai asortează cu imaginea "corporate".



După Stanford, încă o Universitate americană este gata să prezinte public orchestra cu iPhone-uri. Nu este un experiment secret dezvoltat în tenebroase laboratoare ale armatei, ci mai degrabă o demonstraţie a nenumăratelor posibilităţi ale noilor generaţii smartphone: terminalele tactile, cu accelerometru, şi multe alte dotări.

La data de 9 decembrie, un grup de studenţi de la University of Michigan va prezenta rezultatele unui experiment deja reuşit în altă parte, pornind de la o serie de aplicaţii dezvoltate special pentru iPhone. Dacă prin unele aplicaţii terminalul scoate nişte sunete pe care deja le-am auzit pe alte instrumente, altele sunt de-a dreptul... bizare, amintind totuşi de efectele muzicii "pe computer".

Fiecare student din orchestră poartă câte un celular ataşat unei mici boxe, dispozitiv purtat la încheietură.
Folosindu-se microfonul încorporat, terminalul poate deveni un veritabil instrument muzical de suflat, recomandarea fiind aceea de a-l ţine la o distanţă de minimum 6 cm de gură. De asemenea, senzorii de mişcare sunt de mare ajutor pentru ineditul instrument muzical, în timp ce o aplicaţie cu interfaţă asemănătoare unor clape de pian poate facilita utilizarea sa. După cum a declarat Essl pentru BBC, noua abordare este abia la început şi va avansa pe măsură ce terminalele vor deveni şi mai sofisticate.

ŞI LA STANFORD
Elementul de legătură între orchestra din Michigan şi cea de la Stanford este cercetătorul şi muzicianul austriac Georg Essl, fost angajat Deutsche Telekom. Georg a fost implicat în MoPho (Stanford Mobile Phone Orchestra), alături de Ge Wang, un cercetător chinez. Iar aplicaţia în jurul cărei s-a dezvoltat primul experiment muzical a fost "Ocarina", unul dintre cele mai descărcate softuri printre utilizatorii de iPhone. La sfârşitul săptămânii trecute, MoPho a mai susţinut un concert.


Robot cu playlist comandat din mobil
HRP-4C Miimu (foto), un robot inspirat dintr-un personaj manga, ştie să şi cânte. Este un proiect dezvoltat de inginerii de la Institutul Naţional japonez de Ştiinţă Industrială Avansată şi Tehnologie împreună cu cercetătorii de la Yamaha (divizia de robotică). Miimu beneficiază de un sintetizator vocal şi poate cânta cu succes la karaoke. Cu o aplicaţie instalată pe iPhone, roboţica poate interpreta o serie de melodii, alese pe un playlist comandat din telefon. Chipul robotului este modelat după cel al femeii japoneze, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani.

HRP-4C Miimu a fost prezentat publicului de la cel mai mare târg high-tech al Asiei, CEATEC, găzduit de Chiba (40 km de Tokyo).

×
Subiecte în articol: IT