x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Netograf.ro - aplicaţie pentru testarea calităţii serviciului de internet. Cum funcţionează

Netograf.ro - aplicaţie pentru testarea calităţii serviciului de internet. Cum funcţionează

de Alexandru Radescu    |    08 Oct 2014   •   17:57
 Netograf.ro - aplicaţie pentru testarea calităţii serviciului de internet. Cum funcţionează

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a lansat azi o aplicaţie pentru testarea şi monitorizarea calităţii serviciului de internet de către abonaţii români.

Utilizatorii vor putea măsura viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer, variaţia întârzierii de transfer şi rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor. Aplicaţia a fost deschisă publicului spre testare, fiind în etapa în care este populată cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiază şi tipul de conexiune. Furnizorii autorizaţi de servicii de acces la internet au obligaţia de a-şi introduce în aplicaţie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfeţe web.

Potrivit ANCOM, aplicaţia se diferenţiază de alte instrumente de acelaşi tip şi prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori şi a ofertelor introduse, va calcula şi valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiţi de un anumit furnizor. De exemplu, în ceea ce priveşte viteza serviciului de internet, aplicaţia va calcula valoarea medie naţională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate.

Prin intermediul acestor informaţii suplimentare, utilizatorii vor putea evalua şi performanţa reţelei, aşa cum a fost ea experimentată de alţi utilizatori. Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanţă în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicaţiei un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicaţie, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică.

Condiţii speciale

Rezultatul testului poate fi influenţat de o serie de factori, astfel încât, „pentru obţinerea unor rezultate cât mai corecte, înainte de începerea testului, utilizatorii trebuie să se asigure că nu folosesc şi alţi utilizatori simultan conexiunea la internet, că echipamentul terminal este suficient de performant astfel încât să permită atingerea vitezelor promise de furnizori, că se află poziţionaţi în apropierea routerului dacă utilizează un echipament wireless sau că nu sunt active alte aplicaţii care pot altera rezultatul testului. În cazul serviciilor de comunicaţii electronice la puncte mobile, utilizatorii trebuie să se asigure că folosesc cea mai performantă tehnologie disponibilă în momentul efectuării testului, să ştie dacă serviciul are un volum de trafic inclus, după epuizarea căruia viteza de transfer scade la un anumit prag sau să se asigure că au destul trafic inclus astfel încât efectuarea testului să nu genereze costuri suplimentare nedorit”, avertizează arbitrul telecom.

Potrivit ANCOM, aplicaţia Netograf.ro va fi îmbunătăţită permanent pe baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor.


 


 


 

×
Subiecte în articol: ANCOM Netograf calitate internet