x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Nokia PureView 808, un “killer” de camere foto

Nokia PureView 808, un “killer” de camere foto

de Alexandru Radescu    |    12 Iun 2012   •   15:34
Nokia PureView 808, un “killer” de camere foto



Cand vine vorba de camerele foto din dotare, cele mai performante smartphone-uri de pe piata bifeaza acum senzori de 5MP-8MP-12MP. La care se adauga lentilele, softurile, procesarea, o multitudine de factori tehnologici care contribuie in final la acel fisier cu pixeli pe care il numim “fotografie digitala'. Nu mai e un secret ca multi prefera acum fotografie cu telefonul mobil chiar sI in concediu: oricum sta in buzunar tot timpul, unde mai pui ca le sI incarca imediat pe Facebook pentru a fi admirati sau invidiati (instant) de cunoscuti. Efecte asupra pietei de camere foto s-au vazut doar pe segmentul de “sapuniere'. Pe de alta parte, producatorii traditionali de camere foto au fost nevoiti sa adauge mai multe functii, sa creasca mult zoom-ul si sa introduca filmarea HD pe camerele compacte.

Iata ca Nokia, un lider pe partea de camere foto de smartphone multa vreme, lanseaza acum un model cat o dinamita bine plasata in tabara producatorilor de camere foto: PureView 808 cu un uluitor sezor de 41MP (38M efectivi, 7152 x 5368 la un ecran de 4 inci, AMOLED)! Saltul este urias, dar sI pretul este unul pe masura: in jur de 650 euro, cu o lansare comerciala pe piata din Romania de luna viitoare, dupa cum au precizat ieri oficialii companiei. Ca de obicei, optica vine de la Carl Zeiss iar filmarea este 1080p la 30fps.

Pentru a obtine acest senzor, inginerii finlandezi lucreaza de mai multi ani iar faptul ca au reusit sa introduca abia acum intr-un smartphone, va duce la o miscare de tipul N9- Lumia 800. Adica vor muta aceasta tehnologie in urmatoarele modele cu Windows Phone (Mango sau viitoare versiuni), desi analistii de piata au dubii ca vom vedea imediat un Lumia cu PureView 41MP. Trebuie precizat sI faptul ca sub “carcarsa', finlandezii se folosesc sI “oversampling' in procesarea sI re-asezarea pixelilor pentru rezolutia finala a fotografiei. Dimensiunea smartphone-ului are putin de suferit din cauza incprdarii senzorului: 123.9 x 60.2 x 13.9 mm, la o greutate de 170 grame.

Dincolo de performantele senzorului foto, PureView 800 vine cu SO Belle, procesor ARM 11 la 1,3GHz sI doar 512 MB RAM (suprinzator de putin). Capacitatea de stocare este de 16GB la care se adauga cardul microSD. Terminalul functioneaza in retea GSM/HSDPA (14Mbps), la care se adauga conectivitatea Wi-Fi.

Cine mai conteaza?

Sony Xperia S, 12MP (1080p@30fps)

HTC One X, 8MP (1080p@24fps)

Apple iPhone 4S, 8 MP (1080p@30fps)

×