x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Noua moda a laptopurilor mini

Noua moda a laptopurilor mini

de Mihai Manole    |    02 Aug 2008   •   00:00
Noua moda a laptopurilor mini

NOTEBOOK  ●  Mici si usoare, ultraportabilele determina un nou trend
Notebook-urile ultraportabile, usoare si cu dimensiuni reduse sint deja unul din segmentele de nisa cu cea mai mare crestere a popularitatii. Inceputa cu laptopurile educationale, moda mini este dominata in prezent de micul Eee PC. 



NOTEBOOK  ●  Mici şi uşoare, ultraportabilele determină un nou trend
Notebook-urile ultraportabile, uşoare şi cu dimensiuni reduse sînt deja unul din segmentele de nişă cu cea mai mare creştere a popularităţii. Începută cu laptopurile educaţionale, moda mini este dominată în prezent de micul Eee PC.  

Greoaiele şi incomodele desktop-uri vor fi, nu peste mult timp, de domeniul trecutului. Orientarea consumatorilor către notebook-uri, dictată de dorinţa de mobilitate în primul rînd, face ca 2008 să fie anul în care vînzările de laptopuri le vor egala pe cele de desktopuri. Dar nici moda “laptop” nu e atît de simplă. În ea se remarcă deja un curent destul de puternic, cel al mini-laptopurilor cu preţuri scăzute. Uşoare, mici, cu performanţe care încearcă să se apropie cît mai mult de cele ale modelelor clasice, ultraportabilele au deja un club important de… “fani”. Se vor vinde peste 8 milioane de unităţi de mini notebook-uri în 2008, arată un studiu al Market Intelligence Center, un institut de cercetare a industriei de IT&C. Şi asta pare a fi doar începutul, în condiţiile în care estimările pentru 2009 indică un număr de 18,3 milioane de unităţi, adică o creştere cu 128%.

OFERTA.
Liderul acestui segment de nişă este modelul companiei ASUS, Eee PC, mini-notebook-ul care a ajuns de ceva timp şi în oferta operatorilor români Orange şi Vodafone. Cel mai nou anunţ al taiwanezilor de la ASUS vizează extinderea gamei Eee PC cu trei modele noi cu hard disk-uri avînd capacităţi extinse. Modelele 904 HD şi 1.000 HD, cu discuri SATA de 80 GB, integrează o conexiune wireless Wi-FI şi o facilitate care le îmbunătăţeste eficienţa energetică. Există informaţii potrivit cărora producătorii intenţionează să lanseze un model a cărui autonomie de viaţă să fie de o zi întreagă. Dell va intra în curînd în competiţia de pe segmentul mini-laptopurilor. După ce a anunţat lansarea celui mai mic desktop, Studio Hybrid PC, intenţiile companiei în privinţa modelului Mini Inspiron, viitor concurent al Eee PC-ului au ajuns în presă. Astfel, se pare că Mini Inspiron-ul va fi comercializat la un preţ de 299 de dolari. În privinţa specificaţiilor tehnice, modelul va avea încorporat un procesor Intel Atom de 1,6 GHz, 1 GB de RAM, un hard disk de 8 GB şi va avea un sistem de operare Linux.

EDUCAŢIONALELE. Moda mini în cazul notebook-urilor a început cu proiectele care vizau realizarea de laptopuri educaţionale la preţuri reduse, pentru ţările în curs de dezvoltare. OLPC-ul şi modelul Classmate de la Intel sînt cele mai celebre exemple din această gamă. Deşi a fost promovat sub titulatura de “laptopul de 100 de dolari”, costul OLPC-ului nu a reuşit să coboare pînă la acest nivel. De altfel, analiştii Gartner consideră că încadrarea în limita de 100 de dolari atunci cînd vine vorba de preţul unui mini laptop este o ţintă nerealistă cel puţin pentru următorii trei ani. Creşterea cererii pentru acest tip de dispozitive ar putea determina în cel mai bun caz o reducere a preţurilor cu 10%-15% în următorii doi ani.

×
Subiecte în articol: IT mini