x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Numărul de conexiuni fixe la internet a crescut cu 30% în 2008

Numărul de conexiuni fixe la internet a crescut cu 30% în 2008

de Cristian Ionescu    |    09 Apr 2009   •   00:00

Numărul de conexiuni cu acces fix la internet în bandă largă a crescut cu 30% în 2008, la 2,51 milioane, rata de penetrare ajungând la circa 11,7%, sub media de 22,9% înregistrată în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a declarat ieri preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu.

"Creşterea faţă de 2007 a fost de 30%. În ceea ce priveşte accesul la internet la nivelul utilizatorilor rezidenţiali la sfârşitul anului 2008, se poate spune că aproximativ una din trei gospodării dispunea de servicii de acces la internet în bandă largă, rata de penetrare la nivel de gospodării ajungând la 30,4% la sfârşitul anului trecut", a spus Marinescu.

Potrivit datelor ANCOM, datorită extinderii acoperirii reţelelor 3G, care au permis furnizorilor de servicii de telefonie mobilă să introducă noi oferte, numărul conexiunilor active de acces mobil la internet a ajuns la 2,7 milioane, în cadrul cărora legăturile de acces mobil la internet în bandă largă (prin tehnologiile EDGE/CDMA/EV-DO/3G) aproape s-au dublat faţă de anul 2007.

"Datele statistice preliminare privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice din România în anul 2008 arată că piaţa de comunicaţii a ajuns la maturitate. Avem cea mai mare rată de penetrare a telefoniei fixe din toate timpurile, un ritm de creştere susţinut al numărului de utilizatori de servicii de telefonie mobilă şi o creştere substanţială a numărului de conexiuni la internet", a adăugat Marinescu.

Telefonia fixă cunoaşte o creştere importantă în ceea ce priveşte numărul de linii de acces, care a urcat cu 18,3% faţă de sfârşitul anului 2007. Astfel, la finele anului 2008, în România existau 5,04 milioane linii de acces, rata de penetrare a telefoniei fixe la nivel de populaţie fiind de 23,4%, iar la nivel de gospodării de 53,6%.

Majoritatea liniilor telefonice fixe instalate de cei 32 de furnizori alternativi cu reţea proprie (69%) aparţin utilizatorilor persoane fizice, dar în 2008 numărul de linii instalate persoanelor juridice a avansat mult mai mult decât cel al liniilor instalate persoanelor fizice (+341% comparativ cu +30%). Cota de piaţă a furnizorilor alternativi, calculată în funcţie de numărul de linii de acces instalate, a ajuns astfel la 40%, cu peste două milioane de linii instalate.

Numărul furnizorilor alternativi care oferă servicii de apeluri a ajuns la 49 la sfârşitul anului trecut, fiind în scădere faţă de sfârşitul anului precedent, în special datorită numărului mare de achiziţii şi fuziuni încheiate pe parcursul anului 2008.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă, calculată pe bază de cartele SIM "valabile" (cartele SIM aflate în perioada de valabilitate la sfârşitul unei perioade de raportare), a crescut în 2008 cu aproximativ 20,7 puncte procentuale, ajungând la 133%, numărul acestora depăşind 28,6 milioane la finele anului precedent.

Calculată în funcţie de numărul de cartele SIM preplătite "active", de 24,5 milioane (abonamente şi cartele preplătite aflate în perioada de valabilitate la sfârşitul perioadei de raportare prin intermediul cărora s-a realizat trafic tarifabil) la sfârşitul perioadei de raportare, rata de penetrare era de aproximativ 114% la 31 decembrie 2008.

"În ceea ce priveşte telefonia mobilă, al doilea semestru al anului 2008 păstrează aceeaşi tendinţă înregistrată în premieră în primul semestru al anului - o creştere mai accelerată a numărului de abonamente faţă de numărul de cartele preplătite. Din cei 9,7 milioane de utilizatori cu abonament lunar existenţi la data de 31 decembrie 2008, peste 70% reprezentau persoane fizice (6,8 milioane), iar cei 2,9 milioane persoane juridice reprezentau mai puţin de 30%", a afirmat Marinescu.

Pe segmentul telecomunicaţiilor mobile activează Orange România, Vodafone România, Cosmote România, Telemobil, RCS&RDS şi Romtelecom. Pe segmentul telefoniei fixe, cel mai mare jucător este Romtelecom, urmat de UPC România şi RCS&RDS.

×
Subiecte în articol: IT milioane anului numărul internet sfarsitul