x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Numere gratuite

Numere gratuite

de Mihai Manole    |    18 Oct 2007   •   00:00
Numere gratuite

In prezent există aproape 170.000 de licenţe pentru numere cu apelare gratuită, din reţele fie fixe, fie mobile. Domeniul bancar şi cel al asigurărilor folosesc cel mai frecvent astfel de linii gratuite.

In prezent există aproape 170.000 de licenţe pentru numere cu apelare gratuită, din reţele fie fixe, fie mobile. Domeniul bancar şi cel al asigurărilor folosesc cel mai frecvent astfel de linii gratuite.

Numerele cu apelare gratuită, de forma 0800, au devenit o prezenţă destul de comună atunci cănd vine vorba despre servicii de asistenţă sau servicii de tipul call-center. Licenţele pentru acest tip de numere sunt acordate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare in Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), ele fiind numere nongeografice care fac parte dintr-un domeniu special de numerotaţie, domeniul 0Z=08. Pănă in prezent, ANRCTI a acordat 706.000 de licenţe in acest domeniu, din care aproape 170.000, adică 24,1%, reprezintă numere cu acces gratuit pentru apelant. Anul 2006 a fost primul an in care s-a raportat traficul către numerele din domeniul 08, inregistrăndu-se 13,4 milioane de minute in apeluri către acest tip de numere. Anul acesta, ANRCTI a acordat 6.000 de licenţe pentru numere de tipul 0800.

FIX ŞI MOBIL. Romtelecom deţine cel mai mare număr de licenţe in domeniul 08, respectiv 470.000. Dintre acestea, 100.000 sunt numere cu apelare gratuită din reţele de telefonie fixă, operatorul oferind un serviciu specializat in acest domeniu, TelVerde. Principalii clienţi care utilizează aceste numere sunt instituţiile bancare, societăţile de asigurări, primăriile. Cel mai mare număr de linii TelVerde deţinute de un client se ridică la şapte. Numere gratuite pot fi apelate şi din reţele de telefonie mobilă. Telcor este un furnizor de astfel de servicii, deţinănd 1.000 de licenţe din domeniul 0800, din care numai 20 sunt practic utilizate. Numărul maxim de linii deţinute de un client este de două, pe acestea putăndu-se primi simultan un număr de 30 de apeluri. Firmele de consultanţă, multinaţionalele din domeniul alimentar şi companiile de asigurări formează topul celor mai importanţi clienţi pentru aceste servicii.

mihai.manole@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: IT numere