x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Parintii Google au ajuns miliardari

Parintii Google au ajuns miliardari

04 Mar 2004   •   00:00

Cei doi studenti ce au infiintat motorul de cautare Google au intrat saptamana trecuta in topul intocmit de revista "Forbes". Fiecare "valoreaza" cate un miliard de dolari.

Pe 7 septembrie 1998, Sergey Brin si Larry Page erau doi studenti cu planuri mari. Au inchiriat o camaruta in Mountain View, California, si s-au apucat de treaba. La vremea aceea spuneau ca au inventat un program care va revolutiona cautarea pe Internet.
Pe atunci, motoarele de cautare erau doar un concept inteles de cativa experti in computere.
Dupa cinci ani, cei doi studenti au reusit sa castige fiecare cate un miliard de dolari, iar motoarele de cautare au ajuns sa faca parte din viata de zi cu zi a sute de milioane de oameni. Intre timp, Sergey Brin si Larry Page au infiintat compania Google, si-au cumparat un zgarie-nori in California si au angajat 1.000 de oameni. Afacerea lor continua sa creasca.

PARADISUL. Din camaruta din Mountain View, Sergey si Larry s-au mutat intr-o cladire din otel si sticla, botezata Googleplex, unde si-au propus sa creeze paradisul pe Pamant. Cei 1.000 de angajati au acces la cantitati nelimitate de inghetata. Exista restaurante, o piscina imensa, hamacuri, mese de ping-pong si saloane de masaj. Toate sunt gratis. Mai mult, angajatii au posibilitatea sa petreaca 20% din timpul de lucru facand orice le trece prin cap. Poate ca acesta este secretul lor... Oricum, in cinci ani au reusit sa domine cautarile pe Internet. Companiile rivale au ramas mult in urma sau au devenit clienti ai Google (inclusiv Yahoo sau AOL - la un moment dat). Astazi, Google reprezinta 75% din cautari si a intrat in dictionarul limbii engleze contemporane ca adverb: "googled" se traduce prin "cautat pe Internet". Varianta romana a expresiei este a te googla.

FRATELE MAI MARE. Fondatorii Google se situeaza deocamdata pe locul 552 in topul "Forbes". Prin comparatie, Bill Gates, fondatorul Microsoft si cea mai bogata persoana de pe aceasta planeta, si-a pastrat primul loc in top zece ani la rand. Saptamana trecuta, averea lui a fost estimata la 46,6 miliarde de dolari. Si el si-a pornit afacerea de la zero, lucrand la inceput in garajul familiei.

Cautarea cautarilor

Toti folosim Google pentru a cauta diferite lucruri pe Internet. In schimb, putini stiu ca Google poate sa va invete cum sa faceti mancare. Aveti doar un cartof, un ou si o bucata de paine in bucatarie si nu stiti ce sa gatiti. Ei bine, Google iti ofera cateva sute de feluri de mancare ce pot fi preparate cu aceste ingrediente. Serviciul Cookin’ With Google (Gateste cu Google) poate fi accesat la adresa www.researchbuzz. org/archives/001404.shtml. Trebuie doar sa introduceti ingredientele (in limba engleza) in fereastra de cautare de la jumatatea paginii. Puteti avea surprize foarte placute.
( CRISTIAN IONITA )

×
Subiecte în articol: IT google