x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pe motoare, marimea conteaza

Pe motoare, marimea conteaza

de Cristian Ionita    |    29 Sep 2005   •   00:00
Pe motoare, marimea conteaza

Reprezentantii Yahoo spun ca motorul lor cauta prin 20 de miliarde de documente si imagini. Ramas in urma, Google anunta ca-si va tripla numarul de pagini indexate.

Google nu va mai afisa pe pagina sa informatii legate de numarul de pagini indexate (prin care efectueaza cautari). Compania a inceput sa afiseze astfel de informatii pe la jumatatea anului 2000. La vremea aceea, motorul Google cauta un miliard de pagini de Internet. In prezent, numarul a ajuns la 8,17 miliarde. O suma impresionanta! Asta pana cand cei de la Yahoo s-au hotarat sa rupa tacererea, anuntand ca ei cauta prin 20,8 miliarde de documente si imagini. Spre deosebire de Google, Yahoo nu a publicat niciodata astfel de cifre pe pagina sa de cautare, suma fiind avansata de unul dintre directorii companiei.

Google nu a stat mult pe ganduri, replicand ca nu pot fi comparate cele doua cifre, fiind vorba de lucruri diferite. Ei numara paginile de Internet, in timp ce Yahoo socoteste documente plus imagini.

MIZA. Pare o cearta de copii, insa in joc sunt milioane de utilizatori. Pentru unii, marimea indexului conteaza, pe principiul ca ai sanse mai mari sa gasesti ceea ce cauti. Totusi, cel putin la fel de importanta este ierarhizarea rezultatelor cautarii si relevanta acestora pentru utilizator. In cei sapte ani trecuti de la infiintare, numarul de pagini prin care cauta Google a crescut de 1.000 de ori. Reprezentantii companiei nu au avansat un termen pana la care va fi triplat indexul. Totusi, Google va ajunge sa caute prin 25 de miliarde de pagini. Ce inseamna asta pentru utilizatorul obisnuit? Parerile sunt impartite.

TEST. "Faptul ca obtii mai multe rezultate pentru o anumita cautare nu inseamna neaparat ca obtii informatii de o calitate mai buna. Inseamna doar ca ai gasit mai multe pagini", spune Danny Sullivan, editorul Search EngineWatch.com. Marissa Mayer, director in cadrul Google, ii indeamna pe utilizatori sa compare singuri relevanta rezultatelor, cautand termeni "obscuri" care produc mai putin de 1.000 de rezultate la o cautare. Ea spune ca in aceasta zona va fi vizibila triplarea numarului de pagini prin care cauta Google.

×
Subiecte în articol: IT google pagini