x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pe piaţa gri, preţul iPhone 4S a crescut de şase ori

Pe piaţa gri, preţul iPhone 4S a crescut de şase ori

de Alexandru Radescu    |    16 Oct 2011   •   12:41
Pe piaţa gri, preţul iPhone 4S a crescut de şase ori

Prezentat oficial pe 4 octombrie, noul iPhone 4S a ajuns de vineri la raft in cateva tari, compania Apple stabilind un record de pre-comenzi: 4 milioane unitati. De astfel, semnele optimiste pentru compania producatoare au aparut inca din primele 24 de ore de la deschiderea pre-comenzilor: un milion de unitati, doborand recordul precedent, de 600.000 de unitati, stabilit de versiunea anterioara a smartphone-ului.

Noua versiune de Apple este disponibila deocamdata in SUA, Australia, Canada, Franta, Germania, Japonia si Marea Britanie. Modelul va fi disponibil mai tarziu in aceasta luna in alte 22 de tari, intre care Irlanda, Italia, Mexic si Spania. In New York, Londra, Tokyo si Frankfurt, sute de oameni s-au asezat la cozi la magazinele Apple, inca din timpul noptii de joi spre vineri iar la magazinul Covent Garden din Londra, 20 de angajati ai Apple au format un tunel uman pentru intrarea cumparatorilor in magazin.

Spre deosebire de versiuni anterioare, iPhone 4S functioneaza atat in retele GSM, cat si in CDMA ("world phone") si a intrat din start pe piata in culori negru si alb. Cel putin pe piata din SUA, pretul de pornire (contract pe doi ani) este de 199 dolari (versiune de 16GB), 299 dolari pentru model 32GB si 399 dolari pentru cel cu capacitate de stocare de 64GB. Apple nu a precizat cand va fi disponibil iPhone 4S in China, piata esentiala pentru dezvoltarea viitoare a companiei, potrivit directorului general Tim Cook. Totusi, terminalul se vinde pe piata gri din China, ajungand chiar la pretul de 1720 de dolari pentru versiunea care in SUA se vinde la 199 de dolari. Tot de pe piata gri este achizitionat si in Hong Kong, pretul fiind de sase ori mai mare decat cel anuntat oficial, potrivt AFP.

Cererea foarte mare pentru iPhone 4S, prezentat cu o zi inaintea mortii cofondatorului Apple Steve Jobs, reprezinta o recunoastere a mostenirii lasate de acesta, declara William Choi, analist la Janney Montgomery Scott LLC, citat de Bloomberg.

iPhone 4Smult mai puternic decat predecesorul, cu o putere de procesare sustinuta de un procesor dual-core (Cortex-A9 CPU), chipset A5. Acest lucru se va resimti atat la rularea aplicatiilor, cat si a unor jocuri video mai pretentioase. Totodata, iPhone 4S beneficiaza de noua platforma software iOS5 iar rezolutia camerei foto a fost ridicata la 8MP (comparativ cu 5MP la iPhone 4), in timp ce calitatea inregistrarii video HD "sare" de la 720p la 1080p.

De asemenea, inginerii Apple aduc la noul iPhone 4S o viteza de transfer a datelor de 14,4Mbps, un salt important fata de versiunea an­teri­oara. Cumparatorii noului iPhone vor face cunostinta si cu "Siri" (perso­nal assistant), o aplicatie care permite controlarea unor functii prin comanda vocala (inclusiv detalii meteo...).

×