x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piratii undelor

Piratii undelor

16 Mar 2004   •   00:00

Din cauza emitatoarelor artizanale, posturile de radio pirat ajung sa interfereze cu retelele de telefonie mobila sau cu transmisiile aeroporturilor.

"Pentru toti baietii din Salajean si pentru tovarasii din Drumu’ Taberii si cu dedicatie speciala pentru Calu si pentru tovarasa lui Caterina si pentru nevasta lui Vasilica si pentru tovarasii lui Malu, Sacalu, Bidon si Cutitaru, sa traiasca!" Imposibil sa nu fi auzit refrenul asta. De cate ori incerci sa cauti un post de radio, nimeresti peste un pirat care imparte manele la tot cartierul.

O distractie aparent inofensiva. Daca simtul tau estetic este ofensat de emisiunile posturilor de radio pirat nu te obliga nimeni sa le asculti, nu? Din pacate, nu este tocmai asa. Din cauza ca emitatoarele folosite de piratii undelor sunt artizanale, de cele mai multe ori interfereaza cu alte posturi de radio legale.

Pilotul si Copilu’

S-a intamplat chiar ca un pilot care incerca sa aterizeze la Baneasa sa se trezeasca ascultandu-l in casti pe Copilu’ Minune, in locul operatorului care ii dadea coordonatele de zbor. Din fericire, omul a reusit sa aterizeze, pana la urma. Alte sisteme "deranjate" de catre existenta posturilor de emisie FM neautorizate sunt sistemele de transmisiuni guvernamentale si serviciile de telefonie mobila. Calitatea transmisiei mesajelor in aceste sisteme scade, daca in imediata lor apropiere se afla surse care emit haotic.

Pedeapsa

Potrivit legii, cei prinsi ca emit ilegal primesc o amenda penala de pana la 50 milioane lei, dar pedeapsa se poate transforma in inchisoare, daca faptele lor provoaca pierderi altor posturi de radio autorizate. In plus, cei afectati de activitatea piratilor pot cere daune.

Institutia abilitata sa-i puna la punct pe pirati este Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI). Aceasta este dotata cu sisteme de radiogoniometrie mobile, folosite pentru depistarea celor care emit fara autorizatie.

Din datele IGCTI, rezulta ca 90% din posturile pirat se concentreaza in Bucuresti si in imprejurimi. "Activitatea acestora este sustinuta in special de tineri, cu varste de pana la 20 de ani, care, din teribilism sau din dorinta de a capata recunoastere in grupul de prieteni, construiesc astfel de posturi de radio neautorizate ", ne-a declarat Mugurel Andreescu, inspector general la IGCTI.

In prezent, in Bucuresti exista in jur de cinci sau sase astfel de posturi, care emit in special seara sau in week-end. Anul trecut, echipele mobile ale IGCT, in colaborare cu Politia, au inchis 30 de posturi FM neatorizate. Din acestea 23 au fost localizate in Bucuresti, trei in comune limitrofe Capitalei si patru in restul tarii.

Dedicatii ilegale pentru femei

Ultimul pirat prins de IGCTI este un tanar electrician care emitea din Drumul Taberei pe frecventa de 90,45 MHz. In controlul efectuat, inspectorii IGCTI au fost insotiti de politistii de la Sectia 22. In apartamentul electricianului a fost gasit un un mixer artizanal, un CD player si un telefon mobil cu cartela folosit pentru a primi dedicatii. Toata aparatura a fost confiscata. Piratul a declarat ca a infiintat radioul pentru "a cuceri fetele".

Turnati aici

Aparatura minima necesara pentru infiintarea unui post de radio FM neautorizat se improvizeaza, de obicei, dintr-un calculator care are incarcate pe el mai multe CD-uri cu muzica si un microfon pentru dedicatii, un mixer si un emitator.

In plus, piratii sunt dotati cu un telefon mobil cu cartela preplatita, folosit pentru a da ascultatorilor posibilitatea sa comunice cu DJ-ul. Sesizarile cu privire la radiourile pirat pot fi primite la adresa inspectori@igcti.ro.
( CRISTIAN IONITA )

×
Subiecte în articol: IT