x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plata parcărilor cu celularul, în Bucureşti

Plata parcărilor cu celularul, în Bucureşti

de Alexandru Radescu    |    18 Oct 2011   •   13:54

Orange Romania sustine introducerea tehnologiei Near Field Communication (NFC), care permite efectuarea de diverse plati cu ajutorul telefonului mobil, a declarat azi, la Cluj, Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al operatorului de telecomunicatii, citat de corespondentul Mediafax.

"Avem incercari intense, incepem cu Romania, si vom anunta impreuna cu Ministerul Turismului in urmatoarele saptamani informatii noi (...) In Nisa, in Franta, se poate lua autobuzul si se plateste folosind telefonul mobil. Este un serviciu care va fi lansat si in Romania, dar nu pot avansa acum o data", a aratat Fallacher.

Prezent la eveniment, Sorin Solcan, directorul vanzari al operatorului, a afirmat, ca operatorul poarta discutii cu Primaria Generala a Capitalei pentru initierea unui proiect de colaborare privind plata parcarilor prin telefon.

In decembrie 2008, 500 de clienti ING din Romania au primit telefoane Nokia 6212 pentru a face mici plati cu terminalul. Existau 25 de puncte, in Bucuresti, in care se puteau face microplatile (suma maxima era de 80 de lei). Aparatele cu care comunica telefonul pentru plata se gaseau la farmacii Sensiblu, la Hollywood Multiplex si la Inmedio.

Mobilul cu tehnologie NFC avea un SIM cu cip special, sistemul Maestro Payment, o aplicatie dedicata (cu securizare, PIN). Practic, nu trebuie decat sa apropii celularul de un punct al aparatului de plata (distanta de comunicare intre dispozitive este de maximum 4 cm), comunicandu-se wireless intre dispozitive. Incarcarea contului din telefon se face prin GPRS, valoarea maxima din portofelul electronic fiind atunci de 1.000 de lei. Sumele sunt mici tocmai pentru a descuraja infractiunile.

×