x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plăţile online, spre 35 de milioane de euro

Plăţile online, spre 35 de milioane de euro

de Jurnalul National    |    08 Oct 2007   •   00:00

Valoarea totală a pieţei de comerţ electronic cu plata online prin card din Romănia a fost de 8,1 milioane de euro in trimestrul al treilea al acestui an, potrivit datelor publicate de RomCard, unicul procesator final de plăţi online prin card din Romănia.


In perioada iulie-septembrie 2007 s-au realizat 117.000 de tranzacţii online, ceva mai puţine raportat la primele două trimestre ale anului, evoluţie explicată printr-o scădere firească a ritmului de cumpărături in timpul concediilor de vară.

Pănă la sfărşitul acestui an se estimează că piaţa va atinge nivelul de 35 de milioane de euro, fiind preconizate pentru următoarele luni creşteri cu 20-30%, cu un punct culminant aşteptat in primele două săptămăni ale lunii decembrie.


Sistemul de plată ePayment este liderul pieţei de profil, cu o cotă de 94% in funcţie de valorile tranzacţionate, numai in luna septembrie efectuăndu-se plăţi de 2,8 milioane de euro in acest sistem, cu 23% mai mult faţă de luna august. Raportat la nivelul intregului an 2006, perioada ianuarie septembrie 2007 a inregistrat o creştere cu 137% a numărului de tranzacţii cu plata online prin card procesate prin intermediul ePayment şi cu 115% din punct de vedere al valorii acestora, indicănd un mare potenţial pentru comercianţii din mediul online.

Domeniile cu cel mai mare succes in mediul online sunt cel al telecomunicaţiilor, cu 30% din volumul total al tranzacţiilor, urmat de turism şi transporturi, cu 20%, respectiv e-tail cu 18%.


In opinia directorului general al RomCard, Marin Mitroi, in ciuda triplării volumului pieţei romăneşti de acceptare a cardurilor pe internet faţă de anul trecut, promovarea acestei metode de plată este deficitară. Ea este susţinută doar de procesatori, comercianţi şi, uneori, de bănci, existănd un potenţial foarte mare, nevalorificat, pentru implementarea acestei soluţii in sectorul guvernamental şi in administraţia locală.

×
Subiecte în articol: IT online