x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Portabilitate sub aşteptări

Portabilitate sub aşteptări

de Alexandru Radescu    |    11 Ian 2010   •   00:00
Portabilitate sub aşteptări
Sursa foto: /Reuters

La mai mult de 14 luni de la introducerea portabilităţii, statistica a ajuns la pragul de 200.000 de numere de telefon portate. Între timp, costurile pentru baza de date depăşesc suma de 700.000 de euro.

Conform informaţiilor furnizate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii, la finele anului 2009 fuseseră portate în total 195.920 de numere de telefon, dintre care 130.167 erau numere de telefon mobil şi 65.753 de numere de telefon fix. De remarcat faptul că în ultimele două luni ale anului trecut au fost portate aproximativ 40.000 de numere, dacă ne uităm la raportul ANCOM după primul an de portabilitate. Din acest total, peste 25.000 sunt numere de mobil. "Agresivitatea" ofertelor de sfârşit de an i-a motivat pe utilizatori să-şi schimbe operatorul, dar să-şi păstreze numărul.

În ceea ce priveşte performanţele operatorilor, la sfârşitul lui octombrie 2009, Vodafone şi Cosmote erau lideri la portabilitatea numerelor, noi statistici urmând a fi prezentate în cursul acestei săptămâni. Pentru oficialii arbitrului telecom, "numărul de portări nu este foarte mare, se situează chiar sub aşteptări".

Aşteptări care erau mari din partea instituţiei, dacă ne uităm prin arhive, în perioada de dinainte de lansarea serviciului. S-au confirmat însă previziunile celor de la Orange sau Vodafone, care estimau un impact relativ redus pe piaţă. În ceea ce priveşte "micşorarea diferenţelor dintre tarifele pentru convorbirile în reţea şi cele pentru convorbirile în afara reţelei", este prea simplist în a arăta cu degetul doar spre portabilitatea numerelor. Dinamismul competiţiei dintre operatori, efectele reglementărilor, criza economică, toţi aceşti factori influenţează piaţa în ansamblul ei.


COSTURILE SERVICIULUI
Maximul de portări pe care le poate opera un furnizor de telefonie mobilă într-o zi este în prezent de 700, iar pentru un furnizor de telefonie fixă, de 500 de portări/zi. Principala modificare ce se va aplica serviciului de portabilitate este scurtarea termenului maxim în care un număr trebuie să fie portat: de la zece zile la o singură zi. România are la dispoziţie 18 luni pentru a face aceste modificări, termenul-limită fiind iunie 2011.
Dezvoltarea bazei de date centralizate care susţine portabilitatea numerelor ajunge la suma de 730.000 de euro, banii provenind din fonduri structurale, precum şi din resursele ANCOM.

×
Subiecte în articol: telecom