x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Pradatori pe internet

Pradatori pe internet

de Dan Dinu    |    20 Apr 2006   •   00:00
Pradatori pe internet
TIPS & TRICKS - PROTECTIA DATELOR PERSONALE
Multi dintre noi folosim internetul ca o metoda de relaxare sau de informare, de comunicare sau ca un mediu in care ne putem desfasura sau extinde afacerile. Din pacate, pe langa avantaje, utilizarea internetului presupune si riscuri.

Daca nu esti atent, adresa ta personala, numarul de telefon, numele real si datele cartii de credit pot ajunge in mainile unor baieti foarte priceputi in golitul conturilor.

Internetul este un spatiu "international", iar legile nu sunt la fel peste tot. Asta inseamna ca legile dintr-o tara nu sunt neaparat aplicabile asupra activitatilor pe internet din alta tara. Din cauza acestui fapt, furtul de informatie este foarte greu de dovedit si de condamnat. Prin definitie, internetul este o retea globala ce interconecteaza un numar foarte mare de calculatoare, programe de calculator si cantitati imense de informatii.

De ce ar trebui sa ne protejam datele personale? Ce putem face sa ne protejam datele personale pentru a nu ajunge in mainile unor persoane rau-voitoare?

Iti poti comanda frigiderul dorit, cuptorul cu microunde sau, de ce nu, o pizza direct din confortul casei sale, cu doar cateva clickuri. Dar asta implica folosirea unor tehnologii si a unui mediu nou, cu ale carui reguli utilizatorii neexperimentati nu sunt obisnuiti si pot deveni victime ale unor atacatori virtuali.

Fii zgarcit cu informatiile personale

Poti in mod involuntar sa dai extrem de multe informatii despre tine, incluzand adrese de e-mail valide si numele tau real, prin intermediul browserului folosit sau al programelor de intercomunicare. Inainte sa te apuci sa completezi casutele programelor de interconectare de orice fel, gandeste-te ca ele sunt publice si orice necunoscut poate afla intr-o secunda date pe care nu le-ai face publice intr-un metrou aglomerat sau la piata. Incearca sa folosesti un pseudonim in loc de numele real si sa nu introduci o adresa de e-mail decat daca este absolut necesar.Nu da niciodata numarul cartii de credit sau alte informatii sensibile inainte de a te asigura ca sursa este una sigura. Pentru o protectie mai buna, poti folosi o conexiune criptata (SSL). De asemenea, trebuie sa fii atent la virusii de tip spyware, software ce pot fi inclusi in anumite jocuri sau programe descarcate de pe internet.

Tine o adresa de e-mail "curata"

Cand trimiti e-mail-uri catre persoane necunoscute, foloseste o adresa de e-mail "de rezerva", iar pentru a te inregistra pe anumite site-uri nu folosi in nici un caz adresa personala, decat daca site-ul este absolut sigur. Multe site-uri vand informatiile culese de la utilizatori, iar datele tale pot ajunge in mainile spammerilor (cei care trimit mesaje comerciale nesolicitate). De asemenea, cand ai o pagina web personala cu o adresa de e-mail afisata este indicat sa folosesti contul "de rezerva" si nu e-mailul propriu-zis, din aceleasi motive. In caz contrar, casuta de mail iti va fi bombardata cu mesaje inutile.

Nu spune strainilor unde tii cheia

Viteza comunicarii pe internet este deseori oglindita in prietenii online rapide. Nu trebuie sa uiti niciodata ca nu ai habar cine este, de fapt, persoana respectiva sau ce intentii are. Incearca sa fii cat mai zgarcit cu detaliile despre tine. Poti face asta doar dupa ce esti sigur de identitatea celui cu care vorbesti, iar acest lucru este foarte dificil pe internet. Cel mai bine este sa nu spui absolut nimic despre tine strainilor.

Nu raspunde mesajelor spam

Daca primesti mesaje spam (mesaje pe care nu le-ai solicitat, dar iti sunt trimise pentru a face reclama la diverse produse), nu accepta ofertele sub nici o forma si nu incerca sa contactezi persoana care a trimis mail-ul cu pricina. Nici o firma respectabila nu foloseste spamul ca metoda de a-si promova produsele.

Evita locurile dubioase

Sunt milioane de site-uri rau famate pe care poti ajunge din intamplare, cautand cine stie ce. Daca nu cunosti o adresa de internet, iar cei care o gazduiesc iti ofera cine stie ce premii apetisante, e mai bine sa te abtii. Este foarte probabil ca strang informatii personale pentru a-si crea o baza de date catre care sa trimita spam. Aceste retele nu sunt in totalitate ilegale. Unele site-uri contin un text, scris cu litere mici si ascuns cine stie pe unde, prin care te avertizeaza ca isi rezerva dreptul de a vinde informatiile oferite de tine cu buna-credinta.

Securizeaza-ti computerul

Securitatea PC-ului este foarte importanta pentru securitatea datelor tale personale, atunci cand folosesti internetul. Daca ai o conexiune permanenta la internet si nu folosesti programe de tip firewall, calculatorul tau poate deveni o carte deschisa pentru "pradatorii informatici".
×
Subiecte în articol: internet