x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Presiune pe internet

Presiune pe internet

10 Iul 2008   •   00:00
Presiune pe internet

SCHIMBĂRI ● Dificultăţi online
Furnizorii de servicii de acces la internet testează soluţii care să le permită să reziste cererii de conţinut video venită din partea utilizatorilor. În următorii ani internetul trebuie să treacă şi testul schimbării protocolului de comunicaţie pe care îl foloseşte.



SCHIMBĂRI ● Dificultăţi online
Furnizorii de servicii de acces la internet testează soluţii care să le permită să reziste cererii de conţinut video venită din partea utilizatorilor. În următorii ani internetul trebuie să treacă şi testul schimbării protocolului de comunicaţie pe care îl foloseşte.

Accesarea clipurilor video pe internet este una din principalele preocupări ale internauţilor şi apetitul consumatorilor pentru acest gen de activităţi de entertainment este încă departe de a se epuiza, estimîndu-se că un miliard de persoane vor accesa materiale video pe net în 2013. În acest context, furnizorii de servicii de acces la internet, ISP-iştii, mai pe scurt, se confruntă cu o mare problemă: trebuie să găsească soluţii pentru a asigura lăţimea de bandă care să le permită satisfacerea cererilor din partea utilizatorilor, în condiţiile în care conţinutul video consumă mai multe resurse decît orice alt tip de media distribuit pe internet.

SOLUŢII.
Unii furnizori, cum este cazul Comcast şi Time Warner Cable, au început deja să testeze noi abordări în acest domeniu. Astfel, Comcast apelează la un sistem care permite încetinirea traficului în momentul în care se detectează o suprasolicitare a reţelei, în timp ce Time Warner Cable a decis că o soluţie la evitarea congestiilor la nivel de reţea ar fi adoptarea unui nou sistem de tarifare. Acesta îi pune la plată pe cei care depăşesc anumite limite de upload şi download.

PEER-TO-PEER. O altă soluţie vine din partea tehnologiei peer-to-peer, care are o reputaţie proastă din cauza asocierii ei cu pirateria. P2P presupune punerea în comun a resurselor, o partajare a fişierelor şi permite astfel un transfer mult mai eficient pe internet. Există deja încercări de adaptare a acestei tehnologii la infrastructura ISP-iştilor, care au condus la realizarea unei versiuni îmbunătăţite, P4P, ce reprezintă o soluţie la problema furnizorilor de internet.  

PERICOL.
O problemă mult mai serioasă a internetului, descoperită întîmplător, i-a pus în alertă pe marii producători de software şi hardware care au lucrat în secret în ultimele luni pentru a pune la punct o soluţie pentru anihilarea vulnerabilităţii. Este vorba despre o problemă la nivelul sistemului de gestionare a adreselor de internet care ar fi putut permite hackerilor să controleze traficul pe web. Soluţia care elimină această vulnerabilitate a fost lansată marţi simultan pentru toate platformele, ca urmare a unei colaborări fără precedent în acest domeniu.

Schimbare

Internetul mai are de trecut încă un test important în următorii trei-patru ani, reprezentat de tranziţia de la protocolul IPv4, folosit în prezent, la IPv6. Trecerea este impusă în primul rînd de faptul că numărul adreselor de internet care pot fi alocate prin actualul protocol de comunicaţie prin internet se vor epuiza. În prezent sînt deja folosite mai mult de 85% din totalul posibil, iar recenta decizie a ICAAN, organizaţia care gestionează adresele de net, de a "liberaliza" domeniile de internet va duce la o epuizare rapidă a resurselor în acest domeniu. IPv6 va rezolva această problemă, permiţînd alocarea unui număr mai mult decît suficient de astfel de adrese. Această schimbare implică însă necesitatea adaptării aplicaţiilor şi tehnologiilor implicate în folosirea internetului la noul protocol.

×
Subiecte în articol: IT internet