x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Privatizarea Poştei Române, evaluată de KPMG

Privatizarea Poştei Române, evaluată de KPMG

26 Dec 2011   •   10:49
Privatizarea Poştei Române, evaluată de KPMG

KPMG Romania va furniza Ministerului Comunicatiilor servicii de evaluare a Companiei Nationale Posta Romana in vederea privatizarii, prin majorarea de capital social. Valoarea contractului este de 48.360 lei (TVA inclusa).

Alaturi de KPMG Romania, la licitatie s-a inscris si Preciss Consulting, potrivit unui comunicat al MCSI.

"Obiectul contractului il constituie achizitionarea de servicii de evaluare a CNPR in vederea redresarii economice si manageriale prin privatizare (majorare de capital social) cu un investitor strategic care va deveni actionar minoritar", se arata intr-un document anterior al Ministerului.

Termenul limita pentru predarea raportului de evaluare este de maxim 40 zile de la incheierea contractului.

FMI a impus Guvernului ca pana la sfarsitul lunii aprilie a anului viitor sa gaseasca un investitor strategic care sa preia cel putin 20% din actiunile detinute la CNPR, in urma unei majorari a capitalului social, si sa inceapa procedurile de concediere colectiva a angajatilor din companie.

Managerul privat va fi numit la Posta Romana la scurt timp dupa majorarea capitalului social, dar numai in "stransa colaborare" cu noul actionar, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International.

Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, CNPR este controlata in prezent de Ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiuni, si de Fondul Proprietatea, cu 25%.


Statul va pastra pachetul majoritar de actiuni la Posta dar si-ar putea reduce participatia pana la 51% din titluri. In acelasi timp, Fondul Proprietatea si-ar putea reduce cota de participare la CNPR la 15% daca nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul sa propuna o echipa care sa asigure managementul companiei pe o perioada de minimum 10 ani.


In vara acestui an, Posta a anuntat ca va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiune care va impune desfiintarea a 1.400 de posturi.

In luna septembrie, Premierul Belgiei, Yves Leterme, i-a transmis lui Emil Boc ca operatorul postal bpost (Compania nationala de posta din Belgia) vrea actiuni la Posta Romana.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat in luna august ca institutia pe care o conduce discuta cu reprezentantii operatorilor postali nationali din Belgia, Austria si Germania pentru intrarea in actionariatul Postei Romane, proces care va avea ca efect implicarea in managementul operational si capitalizarea companiei.







×