x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Probabil Berea cea mai supersonică

Probabil Berea cea mai supersonică

27 Dec 2007   •   00:00

Graţie unei noi tehnici, fabricarea berii consumă acum mai puţină energie, iar cantitatea de carbon eliminată in mediu este aproape injumătăţită

Consumatorii de bere nu vor mai trebui să fie ingrijoraţi de acum in privinţa protejării mediului inconjurător. Graţie unei noi tehnici, fabricarea berii consumă acum mai puţină energie, iar cantitatea de carbon eliminată in mediu este aproape injumătăţită, relatează NewScienist. Ideea aparţine Institutului Pursuit Dynamics din Huntington, Marea Britanie, şi a fost deja adoptată de două dintre marile companii producătoare de bere, Carlsberg şi Coors. Această tehnică, denumită PDX, se foloseşte de proprietăţile aburului suflat cu o viteză supersonică in vasul pentru fabricarea berii. "Aburul spintecă lichidul formănd mici picături atomice. Aceste picături creează o suprafaţă masivă care accelerează reacţiile de fermentaţie", a declarat Jens Thorup, directorul tehnic al Pursuit Dynamics. Metoda este folosită in etapa in care este folosită cea mai mare cantitate de energie: fierberea mustului de bere, in momentul in care hameiul este adăugat la lichidul de malţ. Ca urmare a utilizării acestei tehnici producţia berii este mai rapidă, consumul de energie este redus cu 40 la sută, iar cantitatea de deşeuri solide este mult mai mică. De acum inainte, băutura preferată in timpul meciurilor de fotbal sau in timpul picnicurilor poate fi consi­derată un produs ecologic. (A.Z.)

 


De la dimensiuni de manuscris la cele invizibile, Microbiblia anunţă un record

O echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul Israelian de Tehnologie a reuşit să creeze cea mai mică Biblie din lume, anunţă AFP. Scrisă in limba ebraică, cartea sfăntă a fost imprimată pe un chip de silicon acoperit cu aur, aproximativ de mărimea unei gămălii de ac. Ohad Zohar, conducătorul proiectului a declarat pentru AFP că au reuşit să inmagazineze 308.428 de cuvinte pe o suprafaţă de 0,5 milimetri pătraţi. "Este cea mai mică Biblie din lume. Cei din Cartea Recordurilor au o Biblie de 50 de ori mai mare", a mai adăugat Ohad Zohar. Biblia a fost scrisă prin intermediul focusării unor unde de ioni de galiu pe suprafaţa de silicon a cipului. Pentru a putea fi citită cu ochiul liber, Biblia va fi fotografiată şi proiectată pe un poster de 7 metri lungime şi 7 metri lăţime. Nici religia nu a scăpat de evoluţia tehnologică. Mulţi au incercat să scrie Cartea Sfăntă intr-un format căt mai mic. Opus noii invenţii, cea mai mare Biblie căntăreşte 97 de kilograme, dar gama variată nu se opreşte aici. Există Biblii personalizate şi Biblii ce strălucesc in intuneric.

 

 

Escapadă virtuală

Anul 2007 s-a dovedit a fi un an prolific pentru jocurile pe computer. Grafica imbunătăţită şi maturitatea jocurilor au dus la o creştere masivă a achiziţionărilor de jocuri. Faţă de 2006, numărul de jocuri văndute a crescut cu 50 la sută, apreciere ce nu include vănzările de sărbători. Printre cele mai bune jocuri ale anului se numără The Orange Box, Bioshock şi Call of Duty 4, insă toate acestea au fost devansate de Super Mario Galaxy, conform unui top preluat de BBC.

×
Subiecte în articol: tehno