x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Promisiunile lui Vreme de la Comunicaţii: informatizarea e pe vine

Promisiunile lui Vreme de la Comunicaţii: informatizarea e pe vine

de Alexandru Radescu    |    20 Ian 2011   •   17:47

Prezent la relansarea "Bibliotecii Naţionale de Programe", ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a împrospătat calendarul informatizării României: ghişeul virtual de plăţi operaţional peste două săptămâni, în câteva primării; portalul eRomânia va fi inaugurat în şase luni!

Fără să precizeze care sunt primele primării înrolate în Sistemul Naţional Electronic de Plată a Taxelor şi Impozitelor (www.ghiseul.ro), ministrul Vreme a numărat până la 5. Totuşi, dacă ne uităm pe vizitele sale în teritoriu de la sfârşitul anului trecut, ar putea fi vorba de primării din judeţele Cluj, Bihor, Satu-Mare, Arad.

În orice caz, Ghişeul virtual de plăţi trebuia să fie accesibil de la 1 ianuarie 2011, după cum a şi promis ministrul Vreme după instalare în funcţie. E drept, a fost un termen la care era obligat să adere, fiind cererea expresă a preşedintelui Băsescu.

În ceea ce priveşte portalul eRomânia, "strategia naţională de informatizare" pentru care s-au alocat 500 de milioane de euro (cheltuibili până în 2013), nu există nimic funcţional deşi au trecut mai bine de 18 luni de la momentul inaugural al proiectului. Vremea a declarat ieri că portalul e-Romania va deveni funcţional în şase luni.

Administrată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Biblioteca Naţională de Programe (http://bnp.ici.ro/) are ca obiective colectarea şi administrarea informaţiilor despre aplicaţiile software potenţial utilizabile în instituţiile şi organizaţii din România.

În rezent, în BNP sunt înregistrate 33 de aplicaţii software, din care 20 aparţin ICI, iar restul Siveco România ­ 9 şi IPA – 4. Până la finele lunii martie, serviciile furnizate de BNP nu vor fi taxate. După această dată, serviciile vor fi tarifate de ICI, neprecizându-se deocamdată preţurile respective.

O bibliotecă de aplicaţii software a funcţionat şi înainte de 1989, în cadrul ICI, care se numea "Laborator Biblioteca Naţională de Programe".

×