x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Raport - Cui ii prieşte online-ul?

Raport - Cui ii prieşte online-ul?

de Mihai Manole    |    26 Sep 2007   •   00:00
Raport - Cui ii prieşte online-ul?
Sursa foto: VALERY HACHE/

Muzica se vinde cel mai bine online, recuperănd din pierderile industriei de vănzări offline. Televiziunea online are un viitor din ce in ce mai promiţător, in timp ce descărcările online de filme nu mai impresionează.

Distribuţia online va fi in continuare dominată de industria muzicală. Această piaţă a devenit deja un model pentru alte genuri de conţinut in privinţa distribuţiei online, după ce numai in Marea Britanie s-au obţinut in acest sector venituri de 64,55 de milioane de euro in 2006. Pănă in 2011, ScreenDigest preconizează că 191 de milioane de piese şi 21 de milioane de albume vor fi descărcate de pe internet, Marea Britanie atrăgăndu-şi venituri de 326,57 milioane de euro. Analiştii sunt de părere că această creştere rapidă a vănzărilor digitale de muzică reprezintă o vestă de salvare aruncată industriei muzicale, in condiţiile in care declinul vănzărilor offline de muzică nu dă semne că s-ar putea opri, rămănănd intrebarea dacă mediul digital va reuşi să compenseze pierderile din acest domeniu.


DE VĂZUT. In ciuda unui inceput destul de lent, piaţa televiziunii online se bucură de previziuni optimiste. Pănă in 2011, acest sector va genera venituri anuale de 260 de milioane de euro. Reţelele virtuale de tipul YouTube vor crea o presiune semnificativă asupra operatorilor tv tradiţionali, care vor trebui să işi adapteze rapid şi eficient strategiile online pentru a rezista concurenţei. La sfărşitul celui de-al doilea semestru al acestui an, in Europa operau peste
60 de operatori de servicii IPTV. Cel mai "leneş" sector il reprezintă cel al descărcărilor online de filme, care au cel mai scăzut ritm de creştere. Motivul principal este dat de faptul că puţini utilizatori aleg să privească un film de trei ore pe ecranul PC-ului, mai ales cănd au la dispoziţie o plasmă sau un sistem de home entertainment. Filmele online vor genera venituri de 405,45 milioane de euro in toată Europa Occidentală.

×
Subiecte în articol: IT online