x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Război telecom de “dragul” RCS&RDS

Război telecom de “dragul” RCS&RDS

de Alexandru Radescu    |    06 Dec 2011   •   14:45

Un controversat proiect de decizie al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii arunca in aer piata telecom din Romania. Potrivit arbitrului telecom, Orange Romania si Vodafone Romania vor avea obligatia de a elibera din spectrul de frecvente de 900 MHz, pana la 31 decembrie 2012, o subbanda cumulata cu largimea de 2x5 MHz. ANCOM vrea sa ia aceasta decizie in favoarea RCS&RDS, aflat in “dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz', banda care poate fi folosita pentru servicii 3G, in urma unei decizii a CE.

Reprezentantii Vodafone si Orange au reactionat dur fata de aceasta decizie.
"Suntem foarte surprinsi de propunerea ANCOM, de a elibera 2,5 MHz din spectrul GSM detinut in banda de 900 MHz, in termen de numai 1 an. Dincolo de lipsa de previzibilitate pe care o aduce, o astfel de decizie ar avea un impact financiar major asupra business-ului nostru (…) Vom fi nevoiti sa ne reconstruim reteaua de voce in banda de 1.800 MHz si 2.100 MHz, la costuri foarte ridicate", au precizat oficialii Vodafone.

De asemenea, reprezentantii Vodafone, sustin ca punerea in practica a propunerii ANCOM va avea un impact semnificativ si asupra clientilor, deoarece majoritatea terminalelor existente pe piata functioneaza in banda de 900 MHz, nu in banda de 1.800 MHz si 2.100 MHz.

Potrivit reprezentantilor Orange, “aceasta perioada de un an de zile este o prevedere imposibil de realizat din punct de vedere tehnic si vom aduce toate argumentele ca aceasta perioada sa fie marita. In restul tarilor din UE cu alocari spectrale asemanatoare, termenul de eliberare a spectrului a variat intre 3 si 5 ani.'

In fata acestor reactii din partea Vodafone si Orange, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat pentru Jurnalul National ca “operatorii vor detine in continuare suficient spectru in 900 MHz si, in plus, terminalele aflate acum in uz folosesc atat banda de 900 de MHz, cat si pe cea de 1800MHz, care ramane integral in utilizarea operatorilor.'

'Scoaterea la licitatie a subbenzilor cu largimea de 2x2,5 MHz, care reprezinta doar o mica parte din spectrul de 900Mhz detinut de cei doi operatori, va avea drept efect cresterea concurentei pe piata serviciilor mobile, ceea ce va conduce la imbunatatirea serviciilor existente, la preturi mai competitive, dar si la o mai buna experienta de consum pentru utilizatorii finali.

Licentele acordate celor doi operatori sunt oricum mixte, pentru 900 si 1800MHz, deci ca urmare a aplicarii deciziei ANCOM, operatorii vor trebui doar sa isi optimizeze retelele existente. Daca operatorii vor realiza aceasta optimizare, singurul impact asupra utilizatorilor va fi unul pozitiv, asa cum am explicat mai sus', a precizat seful ANCOM.

Licentele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM in benzile de frecvente 890-915 MHz si 935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care functioneaza in prezent sub denumirile Orange Romania si Vodafone Romania, cu o valabilitate de 15 ani, care expira la 31 decembrie 2011.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licentele GSM.
Din februarie 2010, operatorii Orange, Vodafone si Cosmote pot sa furnizeze servicii de generatia a treia (3G), date si multimedia in benzile GSM 900/1800 MHz, folosite in special pentru trafic de voce. Decizia ANCOM a venit in urma unei directive adoptate de Comisia Europeana in toamna anului 2009, dar care a fost pusa in discutie din vara lui 2007. La sfarsitul lui 2009, serviicile 3G in 900/1800 MHz erau deja disponibile in 10 tari UE.

Avand in vedere ca RCS&RDS nu beneficiaza de licenta in benzile 900/1800MHz, ANCOM urma sa realizeze un studiu de impact asupra pietei locale de servicii 3G, care trebuia finalizat pana in decembrie 2010.

"Studiul va avea la baza datele pe care operatorii le vor furniza si, dupa analizarea acestora, vom adopta masurile care se impun", spunea in februarie 2010 seful ANCOM.

×