x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Războiul consolelor

Războiul consolelor

08 Iul 2007   •   00:00

Nintendo, Sony şi Microsoft au declanşat un adevărat război pentru sufragerie, iar victoria le-ar asigura un loc călduţ alături de televizorul nostru. Indiferent de consola aleasă, tu vei fi cel mai căştigat, iar ca premiu vei obţine un loc in răndul "gamerilor" impătimiţi. Vacanţa este propice pentru alegerea unei console de jocuri.

Nintendo, Sony şi Microsoft au declanşat un adevărat război pentru sufragerie, iar victoria le-ar asigura un loc călduţ alături de televizorul nostru. Indiferent de consola aleasă, tu vei fi cel mai căştigat, iar ca premiu vei obţine un loc in răndul "gamerilor" impătimiţi. Vacanţa este propice pentru alegerea unei console de jocuri. După ce intri in posesia gadgetului vei avea nevoie de foarte mult timp pentru a o "intoarce" pe toate părţile. E posibil să uiţi chiar de lucruri esenţiale precum cele trei mese zilnice. Partea cea mai complicată e să te decizi care ţi se potriveşte. Nu pentru că ai avea prea multe variante la dispoziţie: Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360 şi Sony Playstation 3. Eu unul le-aş alege pe toate. Ce te faci dacă nu eşti suficient de nebun incăt să le instalezi pe toate trei pe televizorul din sufragerie?

SCOP. In primul rănd ar trebui să urmăreşti scopul pentru care vrei să cumperi consola. Dacă eşti un impătimit al jocurilor, calculatorul nu te mai satisface pe deplin, iţi doreşti grafică extraordinară şi o mulţime de jocuri disponibile, atunci ar trebui să te orientezi către Xbox 360 sau Playstation 3 (nu neapărat in ordinea asta). Dacă, dinpotrivă, eşti un jucător de ocazie, şi vrei să iţi umpli timpul relaxăndu-te in faţa televizorului impreună cu intreaga familie sau cu prietenii, atunci cu siguranţă ar trebui să arunci o privire la Wii.

DOTĂRI. In afară de jocuri, consolele mai pot fi utilizate pentru a naviga pe internet (acolo unde este disponibilă o conexiune la internet). Pentru asta, Nintendo Wii este dotată cu Wi-Fi, Xbox dispune de reţea clasică (prin cablu UTP), iar Playstation 3 beneficiază de ambele conexiuni, atăt wireless căt şi Lan. Un alt plus pentru Playstation ar fi acela că dispune de player HD Blu-ray, ce reprezintă un avantaj pentru cei pasionaţi de filme. Tot la capitolul dotări ar mai fi de menţionat că pentru a beneficia de imagine de inaltă definiţie, Wii şi Xbox folosesc cabluri proprietare, iar Playstation 3 dispune de conector HDMI, dar fără cablu inclus. Preţul unui cablu HDMI-HDMI este de aproximativ 50 de lei, in timp ce un cablu HD care să se potrivească la Wii sau Xbox 360 costă in jur de 150 de lei. La partea de ergonomie şi design nu ar trebui iţi faci probleme, indiferent ce ai alege. Fiecare din cele 3 console are un design atrăgător, cu un plus pentru Playstation 3. Ce-i drept, PS3 atărnă mult mai greu, dar are transformatorul incorporat. Xbox şi Playstation 3 ocupă mai mult spaţiu decăt Wii. In fine, transformatoarele Xbox şi Wii sunt externe şi destul de voluminoase.

MULTIPLAYER. Dacă te găndeşti că după un anumit timp o să te plictiseşti să te tot joci de unul singur la propria consolă, atunci o să te găndeşti să iţi chemi prietenii sau să te joci on-line cu parteneri din intreaga lume. Pentru prima variantă, fiecare consolă poate suporta pănă la 4 controllere, deci patru jucători simultan, dar in pachetul standard este inclus doar un controller, restul fiind opţionale. Pentru a putea juca mai multe persoane, va trebui ca şi jocul să suporte această funcţie. Pentru cea de-a doua variantă este bine de ştiut că Wii are deocamdată o comunitate on-line destul de săracă pentru jocuri multiplayer. Xbox oferă această facilitate, dar numai dacă plăteşti o taxă anuală de 49,99$. Pe Playstation 3 poţi juca online gratuit.

DISTRACŢIE. Dacă priveşti alegerea consolei din punct de vedere al nivelului de distracţie obţinut, sau te incadrezi in categorie "Just for Fun", atunci cu siguranţă vei alege Nintendo Wii. In primul rănd, are un controller revoluţionar, cu senzor de mişcare, care te obligă să faci şi ceva mişcare in timp ce te joci, in loc să stai lipit de canapea cu ochii la televizor. Controlezi jocul in funcţie de felul in care mişti telecomanda. Pentru prima dată eşti in joc şi tu faci jocul prin felul in care te mişti. Nivelul adrenalinei este mult mai ridicat decăt in cazul lui Xbox sau al lui Playstation 3, dar şi in cazul acestora din urmă distracţia poate atinge cote maxime atunci cănd iti aperi colegul intr-o lungă batălie pentru dreptate sau iţi vibrează controlerul in mănă atunci cănd apar o sută de monştri.

Nintendo Wii

Nintendo Wii reprezintă o revoluţie in lumea consolelor. Iţi schimbă total percepţia asupra jocurilor video. De indată ce pui măna pe controller-ul său, denumit "Wiimote", parcă pătrunzi in altă lume, combinaţia dintre tehnologia wireless şi detecţia mişcării (giroscop, accelerometru etc.) te face să uiţi complet de gamepad-ul clasic. Ai parte de o interacţiune aproape totală cu jocul la care participi. Imaginează-ţi un controller aparent banal, asemănător unei telecomezi de televizor care se poate transforma pe rănd in paletă de tenis, crosă de golf, bilă de bowling, mănuşi de box, volanul maşinii, undiţă etc. Experienţa iţi creşte pe măsură ce il mănuieşti pănă ajungi un excelent jucător de tenis, golf, bowling sau un bun conducător auto virtual. De la inceput iţi poţi crea propriul personaj, pe care să il configurezi după chipul şi asemănarea ta, botezat "Mii". Cu ajutorul acestuia iţi păstrezi rezultatele in jocuri şi poţi avansa pe scara valorică.

Atenţie mare insă la brăţara ce trebuie neapărat prinsă de incheietura măinii. In timpul jocului este foarte probabil ca Wiimote-ul să iţi scape din mănă, iar pagubele pot fi considerabile. O mulţime de jucători au reuşit să trimită controllerul direct in ecranul televizorului.

Designul consolei nu impresionează foarte tare, fiind unul clasic, orientat spre deocamdată funcţionalitate. Dotările nu sunt tocmai de top, puterea de procesare este scăzută, iar rezoluţia maximă ce poate fi atinsă este de 480 p. Totuşi, acestea sunt suficiente, intrucăt jocurile pentru Wii nu excelează prin grafică, ci sunt făcute in general pentru a te distra. In materie de jocuri disponibile, oferta pentru Wii este sărăcăcioasă (in comparaţie cu cea pentru Xbox, care numără cele mai multe titluri), formată fie din jocuri "copilăreşti", fie din portări mai puţin reuşite ale unor titluri de pe alte platforme (Need For Speed Carbon, Call of Duty, Prince of Persia etc.), fie din titluri create special pentru această consolă, gen "EXcite Truck", unde controlul maşinii este destul de simplu faţă de cel din NFS Carbon. In concluzie, Nintendo Wii reprezintă un "generator" de distracţie bazat pe mişcările măinii. Este consola perfectă atunci cănd vrei să te distrezi cu familia sau prietenii şi face furori la petreceri.

Gamerii inrăiţi se vor orienta insă către Xbox sau PS3, care oferă o grafică net superioară.

Nintendo Wii - Scor: 85,50

Preţ: 1.000 lei,

TNT Games

Procesor: IBM Power PC Broadway 792Mhz

Placă video: ATI Hollywood 234Mhz GPU

Memorie RAM: 24MB 1t-SRAm + 64MB secundari

Capacitate stocare: 512MB flash

Slot card: SD

Unitate optică: DVD-ROM

Conectivitate: 802.11b/g Wi-Fi, 2 porturi USB 2.0, 4 porturi controllere GameCube, 2 sloturi GameCube ,Memory Pak

Ieşire video: S-video, Composite (RCA), Componentă Analog

Dotări: 1 Controller, 1 Nunchuck, Cablu Componentă şi Composite/S-Video, 1 Bară Senzor, Joc Wii Sports Pack (Tenis, Golf, Baseball, Bowling, Box)

Plusuri: Distracţie

Minusuri: Nu poate reda filme

Microsoft Xbox 360 Pro Deluxe

Xbox 360 de la Microsoft este prima consolă din generaţia următoare, scoasă pe piaţă de mai bine de un an. "Propulsată" de un procesor cu trei nuclee, capabil să ruleze jocurile la rezoluţii HD de 720p sau 1080i. Oferă aspect widescreen 16:9, anti-aliasing şi texturi de inaltă rezoluţie, sunet surround şi posibilitatea de a vedea filme pe DVD. Este disponibilă in două variante: "XBOX 360 Core System", cea mai ieftină, dar cu caracteristici mai slabe (fără hard-disk şi fără controller wireless) şi "XBOX 360 Pro Deluxe", varianta cu hard-disk de 20GB şi controller wireless. Spre deosebire de Nintendo, Microsoft nu inovează sau revoluţionează lumea consolelor prin Xbox 360, insă oferă cel mai bun gamepad de pe piaţă. Prin felul in care acesta se pliază in mănă, oferă un control foarte bun asupra jocurilor. Poate fi folosit şi pentru a juca jocuri pe computer şi funcţionează pănă la 10 metri distanţă de consolă. Are o autonomie de pănă la 30 de ore cu două baterii standard (opţional se pot achiziţiona acumulatori speciali pentru acesta).

Un mare plus pentru Xbox este existenţa unui număr foarte mare de jocuri ce pot fi jucate online. De la deja clasicele jocuri de sport Fifa, Nba pănă la shootere consacrate sau create exclusiv pentru Xbos (precum Gears of War) sau RPG-uri. Microsoft oferă posibilitatea deţinătorilor de a interacţiona online in comunitatea "Xbox Live!", in două variante, cea gratuită — "Silver" - ce permite să cumperi jocuri arcade clasice, să urmăreşti filme şi show-uri tv contracost sau să ţii legătura cu prieteni din intrega lume prin intermediul chat-ului, iar cea de-a doua - "Gold" - , care in schimbul a 49,99 $/an iţi permite să te şi joci online alături de alţi posesori ai consolei. In afară de jocuri, Xbox 360 mai poate reda filme in format DVD sau muzică, inclusiv in format mp3 sau de pe alte gadget-uri precum iPod-ul.

In concluzie, Xbox 360 este o consolă dedicată celor pasionaţi de jocuri, care nu vor duce lipsă de grafică excepţională şi o mulţime de jocuri disponibile.

Xbox 360 - Scor: 81,67

Preţ: 1.399,99 lei,

TNT Games

Procesor: IBM PowerPc cu 3 core de 3,2Ghz

Placă video: ATI Xenos GPU la 500Mhz

Memorie RAM: 512MB GDDR3 700Mhz

Capacitate stocare: 20 GB

Slot card: Nu

Unitate optică: 12X dual-layer DVD-ROM

Conectivitate: 3 porturi USB 2.0, 2 sloturi Xbox Memory Unit, 1 Port LAN

Ieşire video: Composite (RCA) sau Componentă Analog

Dotări: Cablul video component, 1 Controller, Căşti cu microfon, cablu LAN.

Plusuri: Multe jocuri

Minusuri: Nu are Wi-Fi

Sony Playstation 3 Premium

Playstation 3 este una dintre cele mai aşteptate console de cei pasionaţi, dar in acelaşi timp este şi marele perdant al războiului consolelor de ultimă generaţie. Are o listă de dotări impresionantă, cu tot ceea ce ţi-ai putea dori de la o consolă şi arată extrem de bine. Dar toate acestea fac să ajungă pe piaţă la un preţ mult mai ridicat decăt Wii sau Xbox 360. Alt dezavantaj este că nu ai foarte multe jocuri la dispoziţie, intrucăt a fost scoasă pe piaţă de curănd. Dar această problemă se va rezolva probabil pănă la sfărşitul anului.

Unul din motivele preţului ridicat este faptul că cei de la Sony au ţinut neapărat să o doteze cu un player Blu-Ray şi componente de ultimă generaţie. La acest capitol, consola este net superioară şi nici unul dintre concurenţi nu se poate lăuda cu dotările Playstation 3.

Cu un design "sexy" şi cu motoarele turate la maximum sub capotă, Playstation 3 dispune de opt nuclee ce rulează la 3,2 Ghz, o placă video de ultimă generaţie de la nVidia (RSX este echivalentul unui GeForce 7800 GTX cu 512MB), ce oferă o rezoluţie 1080i/1080p, aspect 16:9, ieşire video HDMI (digitală, spre deosebire de cea a Xbox-ului, care este HD, dar analogică), anti-aliasing, texturi de inaltă rezoluţie, sunet surround, DVD şi Blu-Ray playback. Toate aceste dotări se simt in jocuri: calitatea imaginii bate orice concurenţă, iar detaliile te fac să uiţi că eşti pe canapea şi nu intr-o cursă infernală.

Construcţia hardware a consolei este ireproşabil realizată de Sony, aceasta fiind silenţioasă şi nu are probleme cu supraincălzirea, iar unitatea optică Blu-ray permite redarea filmelor de inaltă definiţie disponibile pe un asemenea suport, existănd chiar şi ieşire audio optică digitală.

Punctul slab al consolei il reprezită controllerul. Are senzor de mişcare incorporat (la fel ca Wii), dar nu foloseşte nici pe departe acest atu la fel de bine precum consola celor de la Nintendo.

Un avantaj este că nu are nevoie de baterii, beneficiind de acumulatori Li-Ion. Totuşi, este suficient de uşor incăt să facă destul de complicat controlul in cadrul jocurilor.

In concluzie, Playstation 3 merită să fie achiziţionată de cei care vor să aibă parte de o grafică de excepţie, dar care deţin şi un televizor HD, astfel incăt să se poată bucura pe deplin de ea.

Sony Playstation 3 - Scor: 83,61

Preţ: 1.999,87 lei, Gameshop.ro

Procesor: IBM PowerPC-base cu 8 core de 3.2GHz

Placă video: nVidia RSX GPU la 500Mhz

Memorie RAM: 256MB XDR Main RAM la

3.2GHz + 256MB GDDR3 VRAM la700MHz

Capacitate stocare: 60 GB

Slot card: Memory Stick Standard, Duo, PRO , SD, CompactFlash

Unitate optică: HD Blu-ray Player (BD-ROM)

Conectivitate: 4 porturi USB 2.0, 1 Port Lan, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.0, Optical Digital Out

Ieşire video: A/V MultiOut (Componentă Analog, Composite, S-Video), HDMI

Dotări: Cablu video Composite, Adaptor SCART, 1 Controller, cablu LAN, cablu USB

Plusuri: Putere de procesare impresionantă

Minusuri: Controller

Cum am testat

Nu a fost un test simplu, intrucăt cele trei console fac acelaşi lucru, dar nu au foarte multe caracteristici comune. Wii se diferenţiază de Xbox şi Playstation 3 prin controllerul revoluţionar din dotare, ce face aproape imposibilă orice comparaţie. Xbox este o consolă de ultimă generaţie, dar a fost finalizată de Microsoft in 2005, pe cănd Playstation 3 face parte din aceeaşi categorie, dar a fost lansată in 2006, beneficiind de componente mult mai puternice ca Xbox-ul.

Date fiind condiţiile, am incercat să vă oferim un clasament căt mai echilibrat. Totuşi, punctajul acordat la categoria "distracţie" este o chestie destul de subiectivă.

Am punctat cu 20% din nota finală PREŢUL consolei, considerănd că gradul de satisfacţie poate fi in egală măsură dat şi de suma investită. Cea mai ieftină consolă (Wii) a obţinut punctajul maxim, celelalte două fiind notate direct proporţional.

CARACTERISTICILOR consolelor le-am acordat tot 20% din nota finală, incluzănd in punctaj procesorul, unitatea grafică, memoria ram, spaţiul de stocare, unitatea optică etc. Cea mai dotată consolă (Playstation 3) a obţinut punctajul maxim, celelalte două fiind notate direct proporţional.

DOTĂRILOR consolelor le-am acordat tot 20% din nota finală, incluzănd in punctaj numărul de controllere, cabluri, jocuri, căşti etc. Cea mai accesorizată consolă (Wii) a obţinut punctajul maxim, celelalte două fiind notate direct proporţional.

CONECTIVITATEA nu am considerat-o o caracteristică foarte importantă şi a fost punctată cu doar 5% din nota finală, aici incluzănd cele patru modalităţi de conectare posibile (Wi-Fi, Lan, Bluetooth, USB), notănd existenţa fiecăreia dintre acestea cu 1,25 puncte. (1,25x4=5 pct.)

La final am notat DISTRACŢIA cu 35 de puncte din nota finală, aşa cum am perceput-o in momentul testului. Ne-a acupat ceva timp, pentru că am jucat in total 20 de jocuri timp de căteva sute de ore. Dar ne-am distrat pe cinste. O mică parte din titlurile testate găsiţi in secţiunea dedicată jocurilor video.

Ce nu am puctat? Puterea de procesare, deoarece am considerat că este un element care ar fi dus la o diferenţă enormă intre console (PS3 are opt nuclee la 3,2Ghz, Xbox doar trei, iar Wii un singur procesor la 792Mhz) şi nu ar fi reflectat pe deplin realitatea. Designul şi Ergonomia, pentru că am considerat că utilizatorii sunt interesaţi mai mult de ce ştie să facă o consolă decăt de felul in care arată.

Rezlutatele Testului:

Nintendo Wii :

Preţ(20%) : - Valoare : 1,000.00

- Notă : 20.00

Caracteristici*(20%) : - Valoare : 4

- Notă : 8

Dotări**(20)%: - Valoare : 9

- Notă : 20.00

Conectivitate***(5%) : - Valoare : 2

- Notă : 2.5

Distracţie(35%) : - Valoare : 9

- Notă : 35

Nota finală : 85.50

Microsoft Xbox 360 Deluxe :

Preţ(20%) : - Valoare : 1,399.99

- Notă : 14.29

Caracteristici*(20%) : - Valoare : 8

- Notă : 16

Dotări**(20)%: - Valoare : 8

- Notă : 17.78

Conectivitate***(5%) : - Valoare : 2

- Notă : 2.5

Distracţie(35%) : - Valoare : 8

- Notă : 31.11

Nota finală : 81.67

Sony Playstation 3 Premium :

Preţ(20%) : - Valoare : 1,999.87

- Notă : 10.00

Caracteristici*(20%) : - Valoare : 10

- Notă : 20

Dotări**(20)%: - Valoare : 7

- Notă : 15.56

Conectivitate***(5%) : - Valoare : 4

- Notă : 5

Distracţie(35%) : - Valoare : 8.5

- Notă : 33.06

Nota finală : 83.61

* Caracteristici - procesor, placă video, memorie, iesire video etc.

** Dotări - număr controlere, cabluri, jocuri, căşti etc.

*** Conectivitate - Wi-Fi, Lan, Bluetooth, USB

×