x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Robotul anului

Robotul anului

27 Dec 2007   •   00:00

Trei braţe robotice au invins un pompier robotic şi alţi androizi la competiţia tehnologică iniţiată de guvernul japonez

Trei braţe robotice au invins un pompier robotic şi alţi androizi la competiţia tehnologică iniţiată de guvernul japonez, relatează BBC. Braţele au fost construite de compania Fanuc pentru a sorta cu acurateţe obiecte de pe benzile rulante folosite in farmaceutică. Braţele folosesc o cameră pentru a analiza obiectele şi o cupă de sucţi­u­ne pentru a le ridica de pe bandă. Prin­tre cei 80 de finalişti, au luptat pentru titlul de Robotul Anului şi un robot dan­sator de 60 de centimetri al companiei Fujitzu şi o asistentă medicală numită Eve, construită de cercetătorii de la Nagoya.

 

 

Material anti-explozie

Zetix, un nou material fabricat de Societatea Auxetix, a fost conceput pentru a rezista la multiple explozii fără a se rupe, anunţă site-ul LiveScience. Materialul face parte din gama de materiale care se ingroaşă cănd este intins. Firul extensibil de material este infăşurat cu un fir rezistent, neextensibil, dar mult mai lung. In momentul in care ţesătura este intinsă cele două fire fac faţa impreună presiunii. Multe astfel de materiale protectoare nu fac faţă energiei eliberate de explozie, insă Zetix revine la starea iniţială după producerea exploziei.

 

 

Microcip pentru sănge

O echipă de cercetători de la Spitalul General din Massachusetts a realizat un dispozitiv pe bază de microcip care poate izola, enumera şi anali­za celulele tumorale dintr-o mostră de sănge, relatează site-ul FirstScience. Aparatul se foloseşte de un cip de silicon, de mărimea unui card bancar, acoperit cu 80.000 de pini microsco­pici, imbrăcaţi in anticorpi ce luptă impotriva tumorilor solide. Invenţia creşte posibilitatea monitorizării rapide a felului in care o tumoră răspunde la tratamentul aplicat.

×
Subiecte în articol: tehno