x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget România are nevoie de 300.000 de specialiști IT până în anul 2020, cu 150% mai mult faţă de nivelul actual

România are nevoie de 300.000 de specialiști IT până în anul 2020, cu 150% mai mult faţă de nivelul actual

11 Noi 2014   •   08:37
România are nevoie de 300.000 de specialiști IT până în anul 2020, cu 150% mai mult faţă de nivelul actual

România are nevoie de o creștere cu 150% a numărului de specialiști IT, de la 120.000 în prezent până la 300.000 în anul 2020, potrivit estimărilor realizate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT (ANIS).

Cu o piață actuală de 120.000 de specialiști și sectorul tehnologiei informației (IT) în plină creștere, România trebuie să aibă în vedere dezvoltarea acerbă a acestui domeniu și să susțină în următorii cinci ani dezvoltarea profesională a încă 180.000 de specialiști IT care să se poată angaja atât în companiile de software, cât și în departamentele de specialitate ale firmelor din alte domenii de activitate, se arată într-un comunicat al asociației patronale.

În aceste condiții, ANIS și Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București susțin găsirea soluțiilor sustenabile pentru obținerea rezultatelor scontate.

'Dacă ne raportăm la nevoia de specialiști în piață, rezultă că avem nevoie de o creștere a numărului de locuri de școlarizare la nivel național cu cel puțin 50%. Nevoia de specialiști trebuie însă calibrată în funcție de gradele de specializare. Spre exemplu, absolvenții de licență și masterat din facultățile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutați de companiile de software și departamentele IT din companiile mari care oferă poziții specializate. Cererea suplimentară, care include poziții cu specializare medie, poate fi acoperită inclusiv prin reconversie profesională și atragerea în domeniul IT a absolvenților din alte facultăți prin cursuri accelerate cu certificare internațională', a declarat președintele ANIS, Andrei Pitiș.

Provocarea pentru universități este să susțină creșterea accelerată a cifrelor de școlarizare în domeniul Calculatoare și Tehnologia Informației și acest lucru este facilitat de o colaborare cu ANIS și companiile din industria de software pentru dezvoltarea de programe comune.

"În momentul de față, companiile din industria de software din România atrag studenți pentru numeroasele programe de internship. Având o bază teoretică și făcând practică încă din facultate, aceștia vor putea deveni specialiști sau antreprenori în doar câțiva ani de la terminarea studiilor', a adăugat Andrei Pitiș.

Potrivit ANIS, participarea la cursurile extracurriculare, la programe de tip 'școala de vară' sau interacțiunea directă cu activitățile din companii sunt doar câteva modalități de bază la care studenții și chiar elevii de liceu trebuie să aibă acces. Astfel, cei care sunt atrași de software, programare, creare de produs sau chiar antreprenoriat în acest domeniu pot să își dezvolte abilitățile care, mai târziu, să îi transforme în specialiști.

De asemenea, este esențială implicarea companiilor în procesul educațional, dincolo de programele de practică. Universitățile îndeamnă mediul privat să creeze un fond prin care să susțină tineri valoroși cu posibilități financiare reduse și care, deși sunt admiși la facultate, refuză să intre pe locurile cu taxă din acest motiv.

'Referindu-ne la Facultatea de Automatică și Calculatoare din UPB, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele să se solidarizeze și să ne ajute să creștem împreună acești tineri, bineînțeles în beneficiul industriei de software în cele din urmă', a spus decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București, Adina Magda Florea.

ANIS consideră că numai cu susținere de către cei trei factori (companii, studenți, sistemul educațional), piața de specialiști IT din România "poate și trebuie să atingă minimum 300.000 oameni până în anul 2020".

ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei românești de software și servicii IT și creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât și a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse software.

Asociația a fost înființată în 1998 și numără în prezent aproximativ 100 de membri, care includ companii cu capital românesc sau străin, mici sau multinaționale, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național.

Cu o tradiție de peste 45 de ani, Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică din București are ca misiune realizarea unui mediu fertil pentru educație, cercetare și inovare, factori cheie în dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere. Facultatea pregătește ingineri specialiști în domeniile Calculatoare și Tehnologia Informației și Ingineria Sistemelor pe baza unor programe de studii moderne, în care aspectele teoretice sunt îmbinate cu excelența practică.

Facultatea oferă programe de studiu la nivel de licență, master și doctorat, compatibile cu sistemul european de credite transferabile, unui număr total de peste 3.500 de studenți. 

×