x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Rucsacul, mobilitate maximă!

Rucsacul, mobilitate maximă!

de Alexandru Radescu    |    01 Iul 2010   •   00:00
Rucsacul, mobilitate maximă!

Spune-mi ce minicomputer ai în geantă, ca să-ţi spun cât de "mobil" eşti



Atenţie! Nu este neapărat un text pentru iubitorii de drumeţii, dar le poate fi util. De asemenea, nu pre­zen­tăm ultimele modele de rucsacuri pentru expediţiile din vara asta, dar vom vorbi despre nişte gadget-uri care pot sta în rucsac (urban sau montan), printre alte obiecte care tre­buie să fie la îndemână.

Fără îndoială, "portabilitate ma­xi­mă" este sloganul producătorilor de computere pentru acest an: mai uşoare, multiple posibilităţi de co­nectare online, opţiuni multimedia, ecran tactil dacă se poate.

Din fericire, avem de unde alege, chiar dacă preţurile nu sunt chiar aşa cum ni le-am dori. Parafrazându-l pe "captain" Jack Sparrow: de ce nu sunt gadget-urile niciodată suficient de ieftine? Dar ăsta e alt subiect, pentru altă ocazie...

O primă variantă de gadget de ruc­sac ar fi Asus R2E. Un netbook (sau UMPC, dacă preferaţi) cu ecran tactil de 7 inci şi rezoluţie 1280x800, la o greutate de 870 de grame. Este echipat cu un PentiumM ULV (800 MHz), 1GB RAM şi capacitate de sto­care 100 GB (HDD).

Pentru plim­bările prin oraş rămânem online prin Wi-Fi (sau chiar acasă dacă avem un router wireless), iar dacă evadăm departe de zgomotul citadin, conexi­u­nea este asigurată prin modul 3G. Gadget-ul Asus R2E poate fi achi­zi­ţi­o­nat la un preţ de 2.600 de lei.

Noutatea în acest domeniu, pentru piaţa românească, vine de la Sony prin Vaio P. Considerat o combinaţie de netbook cu smartphone (i se mai spune şi "smartbook"), noul minicomputer Vaio cântăreşte doar 600 de grame şi vine cu GPS integrat şi busolă digitală. Rulează Windows 7 şi beneficiază de procesor Intel Atom 1.86 Ghz.

Ecranul cu iluminare LED are o diagonală de 8 inci (1600x768), stocarea se face pe bază de SSD (64 GB), iar memoria RAM este de 2 GB. Conectivitatea este asigurată de modem 3G (7.2 Mbps), dar şi prin Wi-Fi. Graţie unui accelerometru, informaţiile pot fi citite aidoma unei cărţi, paginile putând fi parcurse şi prin mişcarea dispozitivului. Este disponibil la preţul de 3.600 de lei.

Chiar dacă aş fi vrut să trec peste gadget-ul care se vinde "de la sine", e cel puţin un amănunt care nu-mi dă pace: Apple a depăşit deja pragul de 3 milioane unităţi iPad vândute în mai puţin de 3 luni!

Despre tableta iPad se poate spune că e primul lucru care intră în rucsac, restul fiind aranjat în funcţie de spaţiul disponibil. Sau cel puţin aşa se gândeşte în ecosistemul de simpatie planetară creat de "magicianul" Steve Jobs.

Murit-au, oare, netbook-urile, aşa cum le ştiam de la primul Eee PC lansat de taiwanezi? Cu siguranţă că nu.
Se reinventează, şi "broşura" high-tech Vaio P o demonstrează. Pe de altă parte, noua generaţie de tablete PC "muşcă" o felie sănătoasă din piaţa netbook-urilor, dar probabil că nu numai. Doar să apară şi versiunile altor producători, "iPad killer" sau nu.

×
Subiecte în articol: IT