x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Şase site-uri româneşti de comerţ electronic nu informează corect clienţii

Şase site-uri româneşti de comerţ electronic nu informează corect clienţii

de Cristian Ionescu    |    09 Sep 2009   •   00:00

Peste jumătate din retailerii online europeni de produse electronice induc în eroare clienţii, în Romania, 6 site-uri din 11 incălcând normele europene, potrivit unui raport al Comisiei Europene.



Astfel, o serie de investigaţii efectuate de autorităţile din domeniul protecţei consumatorului din mai multe ţări europene, supervizate de Comisia Europeană, arată că 55% din aproape 370 de site-uri nu respectă legislaţia privind protecţia consumatorului, potrivit unui raport al Comisiei.

Retailerii verificaţi comercializează şase din cele mai populare game de produse electronice, respectiv camere digitale, telefoane mobile, playere de muzică portabile, DVD-playere, piese pentru computere şi console de jocuri video. "Am urmărit paginile de Internet pentru vânzarea de electronice deoarece ştim, din numărul ridicat de plângeri primite de la centrele europene pentru protecţia consumatorului, că sectorul ridică probleme importante. Acestea sunt probleme europene şi necesită soluţii europene. Avem mult de lucru în următoarele luni pentru a curăţa sectorul", a declarat comisarul european pentru Protecţia Consumatorului, Meglena Kuneva.

Investigaţia relevă că 66% din paginile web anchetate induc în eroare clienţii în legătură cu drepturile consumatorului, 45% furnizează date eronate despre preţuri, iar 33% prezintă detalii de contact incomplete. Comisia Europeană notează că autorităţile naţionale de control vor solicita comercianţilor să corecteze greşelile. În cazul în care nu se supun acestei cerinţe, retailerii riscă să fie chemaţi în justiţie şi amendaţi, iar site-urile vor fi închise.

Ancheta a vizat 200 din cele mai importante site-uri din 26 de state din Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda şi peste 100 de portaluri reclamate pentru nereguli de consumatori. Doar trei ţări au dat publicităţii lista site-urilor aflate sub investigaţie: Islanda, Norvegia şi Letonia. 

×