x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Şerpii robotici şi munca in echipă

Şerpii robotici şi munca in echipă

de Mihai Manole    |    22 Dec 2007   •   00:00
Şerpii robotici şi munca in echipă
Sursa foto: YOSHIKAZU TSUNO/

In timp ce pentru unii numai faptul că se găndesc la şerpi le provoacă emoţii neplăcute, alţii au ca obiect de cercetare crearea de echipe de şerpi… roboţi.



In timp ce pentru unii numai faptul că se găndesc la şerpi le provoacă emoţii neplăcute, alţii au ca obiect de cercetare crearea de echipe de şerpi… roboţi.

Roboţii in formă de şarpe sunt ideali pentru explorări de-a lungul conductelor, in spaţii greu accesibile, existănd o gamă importantă de aplicaţii in care pot fi folosite echipe de roboţi-şarpe coordonaţi, de la reparaţii pănă la misiune de salvare. Principala problemă in conceperea unor roboţi in formă de şerpi o constituie sistemul lor de locomoţie. Motivul pentru care este foarte dificil să "inveţi" un astfel de robot să meargă este dat de lungimea corpului, dar şi de natura particulară a metodei de deplasare a nevertebratelor.


INVENŢIE GRECEASCÃ.... Dacă pănă acum snake-boţii aveau nevoie de coordonarea unui om pentru a se deplasa, o echipă de cercetători greci au inventat un sistem de control care permite navigaţia in condiţii de siguranţă a roboţilor in medii nefamiliare, potrivit newscientist.com. După mai multe simulări computerizate, cercetătorii au construit un model pe care au testat sistemul. Robotul a fost dotat cu doi senzori infraroşu in zona capului, pentru a detecta distanţa pănă la un eventual obstacol din apropiere şi a fost programat cu un set complex de algoritmi care ii permit să işi mişte incheieturile in concordanţă cu distanţele detectate pănă la obstacole.


Snake-botul se adaptează astfel incăt să se afle la o distanţă egală faţă de toate eventualele piedici din jurul său. In cazul simulărilor, acest gen de comportament permite formarea unor echipe de şerpi-roboţi care să se poată deplasa impreună. In această situaţie, un robot se centrează in funcţie de cel mai apropiat vecin şi perete.  Â


"FAMILIE". Un veteran al familiei "robo-şerpilor" este modelul ACM-R5. Lung de 1,75 metri şi cu un diametru de 8 cm, ACM-R5 este un model care se poate deplasa şi in apă şi pe uscat, fiind dotat in acest sens cu un sistem de roţi, pentru deplasarea pe teren solid şi un sistem de mici văsle pentru inot. Fiecare dintre articulaţiile din care este format ACM-R5 este dotată cu un procesor şi baterii, toate comunicănd intre ele in permanenţă.

×
Subiecte în articol: IT